logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varsó szerint összesen akár 7,3 millió ukrán menekült érkezhet Lengyelországba

Lengyel elemzések szerint összesen több mint 11 millió ember hagyhatja el Ukrajnát a háború miatt, közülük 2,8-7,3 millió menekült Lengyelországban maradhat – közölte szerdán a fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős lengyel minisztérium (MFiPR).

A közleményt azt követően adták ki, hogy a tárca vezetője, Malgorzata Jarosinska-Jedynak részt vett az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Régiók Bizottsága (RB) Ukrajnával foglalkozó munkacsoportjának lengyelországi értekezletén, Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal, valamint Aposztolosz Cicikosztasz RB-elnökkel együtt.

Jedynak az értekezleten megerősítette: Lengyelországba eddig több mint 2,5 millió menekült érkezett Ukrajnából.

A lengyel tárcavezető egy olyan „könnyen kezelhető és rugalmas” uniós finanszírozási eszköz minél gyorsabb létesítését szorgalmazta, amelyből „legalább részben” fedezni lehetne a már – mint Jedynak aláhúzta – több milliárd euróra hágó szükségleteket.

E szükségletek határozottan magasabbak a jelenleg rendelkezésre álló eszközök nyújtotta lehetőségeknél – hangsúlyozta Jedynak. Kifejtette: az Európai Unió jelenlegi költségvetési keretét Lengyelország nagymértékben felhasználta, így ezen belül nem rendelkezik olyan tartalékkal, amelyet át lehetne irányítani a menekültek befogadására.

Kapcsolódó tartalom

A menekültek befogadásával összefüggő költségeket az első 6 hónapban Lengyelország 2,2 milliárd euróra becsüli.

Múlt heti bejelentés szerint az Európai Bizottság javaslata nyomán Lengyelország a menekültek befogadásának támogatásaként mintegy 600 millió euróval magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat az európai helyreállítási terv (NextGenerationEU) részét képező, az uniós régiókat segítő EU-alap (REACT-EU) forrásaiból. A REACT-EU viszont az MFiPR szerint nem új eszközökből áll, hanem a 2014-2020 közötti uniós keret fel nem használt eszközeit csoportosítja át.

Szerdán a lengyel sajtó Johannes Hahn uniós költségvetési és igazgatási biztos európai parlamenti felszólalását idézte, mely szerint „még túl korai” lenne konkrét – a Törökországba menekülteket támogató, 6 milliárd eurós pénzügyi alappal rendelkező, 2016-ban létrehozott uniós eszközhöz hasonló – pénzügyi támogatást előirányozni az ukrajnai menekülteket befogadó uniós tagállamoknak.

A menekültek jelenleg különféle országokba utaznak – érvelt Hahn. „Amikor majd jobban látjuk, hol telepednek le, (…) eldöntjük, miképp segítsünk, különösen azoknak az országoknak, amelyeket ez a leginkább érinti” – jelentette ki az osztrák biztos.

 

Ajánljuk még