logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajnai háború: súlyos következményekkel járna a német gazdaságra nézve a gázhiány

Az ukrajnai háború miatt esetleg kialakuló akut gázhiány súlyos következményekkel járna a lakosságra nézve a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur szerint.

Sajnos nem zárható ki teljesen, hogy olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek súlyos következményekkel járnak a vállalatokra, a munkahelyekre, az értékláncokra, az ellátási láncokra, egész régiókra nézve” – mondta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur elnöke kedden a Handelsblattnak adott interjúban.

Arra szólított fel minden gázfogyasztót, hogy „már ma takarékoskodjanak a gázzal, hogy ne terheljék a tárolók töltöttségi szintjét”. Véleménye szerint e téren még sok tennivaló lenne.

Mindannyian túl sokáig túlságosan figyelmetlenek voltunk

– fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a hálózati ügynökség teljes mértékben a gázhiány megelőzésére összpontosítja erőfeszítéseit.

Nem akarjuk, hogy a gázveszélyhelyzeti terv harmadik szakaszát is ki kelljen hirdetni” – mondta, hozzátéve: a harmadik fázisban már „a különböző ágazatokkal folytatott intenzív tárgyalásokkal kell kideríteni, hol vannak megtakarítási lehetőségek”.

A Bundesnetzagentur átfogó felmérést tervez az ipari gázfogyasztásról, hogy gázhiány esetén dönteni tudjon a leállásokról. „Valószínűleg májusban kezdjük el a 2500 legnagyobb gázfogyasztó felmérését” – mondta Müller a Handelsblattnak. A hatóságnak ehhez naprakész betekintésre lesz szüksége a gázfogyasztásról.

Ennek köszönhetően olyan adatokra teszünk szert, amelyek lehetővé teszik számunkra a dinamikus reagálást

– fogalmazott Klaus Müller, hangsúlyozva, hogy alapvető fontosságú az adatok egységes módon történő összegyűjtése és szabványosított feldolgozása.

A hatóság vezetője elutasította azt a követelést, hogy még az akut gázhiány bekövetkezése előtt határozzák meg a leállítási sorrendet.

A kötelező leállási lista abszurd ötlet, mert nem veszi figyelembe az események dinamikáját” – mondta. Szerinte egyelőre arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy önkéntes alapon ki legyen használva minden kiaknázható lehetőség a fogyasztás csökkentésére, a kényszerforgatókönyv életbe léptetésének megelőzése érdekében.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még