logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törökország független vizsgálatot követel a bucsai tömeggyilkosság ügyében

Törökország független vizsgálatot követelt a hatalmas nemzetközi felzúdulást kiváltó bucsai tömeggyilkosság ügyében szerdán.

A Kijevhez közeli Bucsában és Irpinyben elkövetett mészárlás képei, amelyek bejárták a sajtót, felkavaróak és elszomorítóak az egész emberiség számára” – írta közleményében az ankarai külügyminisztérium.

Az ukrajnai török nagykövetség hétfői Twitter-üzenetétől eltekintve ez volt az első hivatalos reakció a török kormány részéről arra a hírre, hogy holttestek százait találták azokon a területeken, ahonnan az orosz csapatok kivonultak.

A török külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte ártatlan civilek meggyilkolását, és független vizsgálatot követelt a felelősök megnevezése és bíróság elé állítása érdekében. A tárca hozzátette: Törökország továbbra is azon lesz, hogy az emberiség nevében megálljt parancsoljon az ilyen szégyenletes tetteknek.

Eközben Ankara úgy döntött, hogy újra megnyitja kijevi nagykövetségét, amelyet biztonsági okokból ideiglenesen a román határ közelében található Csernyivcibe költöztetett március 11-én. A török diplomáciai képviselet kedd este a Twitteren bejelentette: visszatért az ukrán fővárosba. Az NTV török tévécsatorna úgy tudja, hogy a nagykövetség szerda reggel megkezdte feladatai ellátását Kijevben.

Törökország a NATO tagja, és Moszkvával, illetve Kijevvel is jó viszonyban van. Ennek köszönhetően közvetítőként tud fellépni a felek között a konfliktus lezárása érdekében.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában az ukrán hatóságok beszámolói szerint legalább 330-350 holttestet találták a térséget egy hónapig ellenőrzés alatt tartó orosz csapatok kivonulása után. A halálos áldozatok pontos száma még nem ismert. A hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak a főváros környékén elkövetett esetleges orosz háborús bűntettek ügyében.

Az Európai Unió az ukrán főügyésszel együttműködve nyomozócsoportot hozott létre a tömeggyilkosságok bizonyítékainak összegyűjtésére, dokumentálására, elemzésére, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök népirtásnak és a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb háborús bűncselekménynek nevezte a mészárlást. A nyugati országok válaszul további szankciók mellett kötelezték el magukat Moszkvával szemben.

A Kreml határozottan tagadja, hogy az orosz csapatoknak köze lenne a Bucsában történtekhez.

Ajánljuk még