logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Súlyos műszaki probléma történt az Air France egyik Párizsban landoló járatán

Vizsgálatot indított szerdán a francia polgári repülésbiztonsági nyomozó és elemző iroda (BEA) annak a súlyosnak minősített incidensnek a kivizsgálására, amely az Air France légitársaság egyik járatának két nappal ezelőtti leszállásakor történt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. A pilóták ugyanis a Boeing 777 típusú repülőgép repülésirányításának instabilitásával szembesültek.

Az Air France megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy a francia légitársaság AF11-es számú, New Yorkból Párizsba közlekedő járatán április 4-én félbeszakadt a megkezdett leszállás, és átstartolás történt a repülőtérhez közeledve. A pilóták gond nélkül letették a repülőgépet – jelezte a légitársaság.

A francia televíziókban és rádiókban közzétették az incidens során a pilótafülke és az irányítótorony közötti beszélgetés szövegét.

 

„Állj, állj” – mondta az egyik pilóta a kollégájának ijedt hangon, majd a légi irányítókhoz szólva hozzátette: „Visszahívlak titeket. Átstartoltunk, tartjuk a 4000 láb (1300 méter) magasságot, visszahívunk titeket.” A FlightRadar internetes oldalon látható repülési adatok szerint a repülőgép nem sokkal korábban még 400 méteres magasságban volt.

„Átstartoltunk, repülésirányítási probléma történt, a gép gyakorlatilag elszabadult” – magyarázta a pilóta a légi irányítóknak, miután stabilizálódott a helyzet.

Az Air France szerint az átstartolást a hatóságok, a repülőgépgyártók és az Air France légitársaság természetes eljárásnak tekintik a biztonság érdekében.

„A legénység képzett, és rendszeresen gyakorolja a valamennyi légitársaság által megszokott eljárásokat annak érdekében, hogy szavatolják a járatok és az utasok biztonságát, ami a legfontosabb az Air France számára” – tette hozzá közleményében a légitársaság, amely „megérti és sajnálja a kellemetlenséget, amelyet az ügyfeleik átélhettek”.

A járat adatait és a pilótafülkében lezajlott beszélgetés felvételét tartalmazó feketedobozt már vizsgálja a BEA, amely súlyos incidensnek minősítette a történteket.

A nemzetközi polgári légi közlekedés szabályai szerint a súlyos incidens azt jelenti, hogy a körülmények arra utalnak, nagy volt a valószínűsége egy balesetnek. Illetékes források az AFP-nek elmondták: az incidens azért minősült súlyosnak, mert leszállás közben történt, amikor is a legnagyobb a kockázat. A hatóság egyébként rendszeresen végez ilyen típusú vizsgálatokat. A mostani incidensnek nem voltak sérültjei.

 

Ajánljuk még