logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Peking a bucsai tömeggyilkosság ügyének teljes kivizsgálást sürgette

A kínai külügyminisztérium az ukrajnai háború alatt elkövetett bucsai tömeggyilkosság teljes kivizsgálását sürgette szerdán, és minden felet arra szólított fel, hogy kerüljék az alaptalan vádaskodást.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: igazolni kell az eset valódiságát és konkrét okait, és minden vádat tényekkel kell alátámasztani. “Mielőtt a teljes kép világossá válna, a feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és el kell kerülniük az alaptalan vádaskodást” – fogalmazott.

Csao hangsúlyozta továbbá: a humanitárius kérdéseket nem lenne szabad átpolitizálni. Kína nagy jelentőséget tulajdonít az ukrajnai humanitárius problémának – szögezte le, – és minden olyan kezdeményezést és intézkedést támogat, melyek alkalmasak a válság enyhítésére.

A pekingi székhelyű CGTN nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint Csang Csün, Kína ENSZ-nagykövete kedden szintén ismertette országa álláspontját az ügyről az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Elmondta: “a civilek elleni támadások elfogadhatatlanok, és nem lenne szabad megtörténniük”. A bucsai gyilkosságokról készült képeket és beszámolókat rendkívül nyugtalanítónak nevezte. “Minden felet arra szólítunk fel, hogy tartsa be a nemzetközi humanitárius jogszabályokat, védje a civilek és a civil létesítmények biztonságát, minimalizálja a civil áldozatok számát, biztosítson biztonságos és akadálytalan humanitárius folyosót, valamint segítséget az evakuálás alatt állóknak, továbbá garantálja a nők, a gyermekek, a sebesültek és az elfogott harcolók jogait” – fogalmazott Csang.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök népirtásnak és a második világháború óta elkövetett legszörnyűbb háborús bűncselekménynek nevezte a bucsai mészárlást, amellyel az országát támadó orosz erőket vádolta meg. A nyugati országok további szankciók mellett kötelezték el magukat Moszkvával szemben.

A Kreml határozottan tagadja, hogy az orosz csapatoknak – amelyek egy hónapig ellenőrzés alatt tartották a térséget – közük lenne a Bucsában történtekhez.

Kína tartózkodik attól, hogy inváziónak minősítse az ukrajnai orosz katonai hadműveletet, és több alkalommal szót emelt az Oroszország ellen alkalmazott nyugati szankciók ellen, a béketárgyalások előmozdítását szorgalmazva a helyzet megoldására.

Ajánljuk még