logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átutazóban lévő orosz műkincseket tartóztattak fel Finnországban

Több mint 40 millió euró értékű, orosz múzeumok tulajdonában lévő műalkotást foglaltak le a finn hatóságok az Oroszország elleni európai uniós szankciók jegyében.

Olyan műalkotásokról – szobrokról, festményekről és más régiségekről – van szó, amelyek külföldi múzeumokból voltak hazatérőben Oroszországba.

A finn vámhivatal tájékoztatása szerint a dél-finnországi vaalimaai határátkelőhelyen a hétvégén lefoglalt három szállítmányról van szó, amelyeknek biztosítási értéke 42 millió euró (16 milliárd forint), de egyes műkincsek értéke “felbecsülhetetlen”.

Az orosz kulturális minisztérium szerint a zárolt műkincsek olaszországi és japán kiállításokról voltak visszatérőben Oroszországba, a szentpétervári Ermitázs és Carszkoje Szelo múzeumba, a moszkvai Tretyakov képtárba és a Puskin Szépművészeti Múzeumba.

A finn hatóságok szerint az alkotások átszállítása Finnország területén sértheti az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt elrendelt uniós szankciókat, amelyek tiltják luxuscikkek, köztük műalkotások eladását, vásárlását és tranzitját.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz múzeumok kincsei addig maradnak zár alatt Finnországban, amíg tisztázódik jogállásuk vagy érvényüket vesztik a szankciók – közölték a finn hatóságok.

A vámhivatal közölte, hogy kellőképpen vigyázni fognak a műkincsekre, azok védőcsomagolását nem bontják meg.

A tranzit ügyében tucatnyi személyt gyanúsítanak a szankciók megsértésével.

Az uniós szankciók elrendelése óta az észak-európai országban 21 kihajózó jachtot állítottak meg, hogy ellenőrizzék, nem orosz tulajdonban vannak-e, közülük eddig egyet foglaltak le.

A múlt hónapban két milánói múzeum közölte, hogy visszaad orosz múzeumoktól kölcsönvett műalkotásokat, mivel a múzeumok kérték azok idő előtti visszaküldését.

A címlapfotó illusztráció.

 

Ajánljuk még