logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kijev hét humanitárius folyosó létrehozását jelentette be

Ukrajna hét humanitárius folyosó létrehozását jelentette be kedden.

Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Mariupolt a távozni kívánó lakosok csak autóval hagyhatják el – jelentette az Ukrinform hírügynökség.

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere hétfőn közölte, hogy a város 90 százaléka elpusztult, az infrastruktúra 40 százalékát pedig helyrehozhatatlan károk érték. A tisztségviselő szerint mintegy 130 ezren tartózkodnak még a településen.

Verescsuk azzal vádolta az orosz csapatokat, hogy nem engedik be a segélyszállítmányokat az ostromlott Mariupolba. Kijev és Moszkva hetek óta azzal vádolja egymást, hogy szabotálja a civilek menekülését az egykor négyszázezres városból.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette: kiszabadultak a vöröskereszt munkatársai, akiket a Mariupoltól 20 kilométerre nyugatra található Manhusban vettek őrizetbe előző nap.

Az értesülést a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága is megerősítette. A szervezet munkatársait az orosz csapatok felügyelete alatt álló zónában tartóztatták fel. A csoport tagjai szabadulásukat követően folytatják a civilek evakuációját támogató munkát.

Irina Verescsuk megjegyezte: Ukrajna mintegy hatszáz orosz hadifoglyot ejtett a háború során. Rámutatott: a vöröskereszten keresztül megpróbálnak kapcsolatba lépni az orosz hadifogságban lévő ukránokkal, és elérni, hogy elengedjék őket.

Ajánljuk még