logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dánia orosz diplomatákat utasít ki

Dánia kémkedésért 15 orosz diplomatát utasít ki – jelentette be kedden a dán külügyminisztérium. Nem sokkal később Stockholm is hasonló lépést jelentett be.

Jeppe Kofod dán külügyminiszter megerősítette, hogy a kiutasított hírszerzők az országon belül kémtevékenységet folytattak, a kiutasításról szóló döntést pedig Oroszország felé tett világos jelzésnek nevezte, mely szerint Koppenhága semmiféle kémtevékenységet nem tűr meg.

A kiutasítottaknak két hetük van elhagyni Dániát. A dán kormány mindeközben szigorúan elítélte az orosz erők által Bucsában, ukrán civilek ellen elkövetett brutális erőszakot, s emlékeztetett arra, hogy a civilek ellen szándékosan elkövetett támadások háborús bűncselekménynek minősülnek.

A tárca mindazonáltal kiemelte, hogy a kiutasítás nem érinti Oroszország koppenhágai nagykövetét, és Dánia nem szakítja meg diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.

Ugyancsak kedden a svéd külügyminiszter bejelentette, hogy Stockholm három orosz diplomatát utasít ki a skandináv országból. Ann Linde a döntést azzal indokolta, hogy a diplomaták nem tartották be a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt, és illegális hírszerzési tevékenységet folytattak Svédországban.

A tárcavezető emellett leszögezte: „egyértelmű, hogy Ukrajnában háborús bűncselekményeket követtek el”. Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt hasonló intézkedésekről döntött több európai ország az elmúlt napokban, köztük Franciaország és Németország is, Litvánia pedig az orosz nagykövetet is kiutasította.

A francia külügyminisztérium kiemelte, hogy Párizs döntése egy európai eljárás része. Az ukrán fővárostól, Kijevtől mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsát a február 24-én elindított háború első napjaiban foglalták el az orosz csapatok, és a napokban foglalták vissza az ukrán erők. Az oroszok távozása után a helyi hatóságok beszámolói szerint több száz meggyilkolt civil holttestére bukkantak.

Ajánljuk még