logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szlovénia a ljubljanai orosz nagykövetség létszámának csökkentéséről döntött

Szlovénia a moszkvai szlovén nagykövetség létszámára csökkenti a ljubljanai orosz nagykövetség diplomatáinak és technikai személyzetének létszámát, tiltakozásul amiatt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt a Kijevhez közeli Bucsában civileket végeztek ki – közölte a szlovén külügyminisztérium kedden.

Az ukrán válságról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja.

A tárca behívatta Timur Ejvazov ljubljanai orosz nagykövetet, hogy kifejezze Szlovénia leghatározottabb tiltakozását és megdöbbenését a Bucsában elkövetett mészárlás miatt. „Szlovénia partnereivel és szövetségeseivel, valamint a Nemzetközi Büntetőbírósággal együttműködve mindent megtesz azért, hogy a szörnyű bűncselekmény elkövetőit bíróság elé állítsa” – írták közleményükben.

Az orosz nagykövetnek elmondták, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 11. cikkelyének megfelelően

Szlovénia a ljubljanai orosz nagykövetség létszámát hozzáigazítja saját moszkvai nagykövetségének létszámához.

Az említett rendelkezés kimondja, hogy a fogadó állam, jelen esetben Szlovénia megkövetelheti, hogy a diplomáciai misszió mérete az általa „ésszerűnek és normálisnak” ítélt határokon belül maradjon, tekintettel a fogadó állam körülményeire és feltételeire, valamint a küldő fél igényeire.

A minisztérium nem közölte, hogy pontosan hány orosz diplomatának kell elhagynia Szlovéniát, Janez Jansa miniszterelnök ugyanakkor Twitter-oldalán azt írta, hogy „drasztikusan” csökkentik a létszámot.

Az orosz nagykövetség 41 diplomatájával és egyéb személyzetével messze a legnagyobb diplomáciai külképviselet Szlovéniában. Nagyobb, mint az Egyesült Államok vagy Kína nagykövetsége – közölte a szlovén hírügynökséggel a külügyminisztérium. Sajtóértesülések szerin a nagykövetségi dolgozók 80 százalékának távoznia kell, mindössze kilencen maradhatnak.

A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Bucsában legalább 330-350 holttestet találták az orosz csapatok elvonulása után, az áldozatok pontos száma még nem ismert.

Az ukrán hatóságok hétfőn már vizsgálatot indítottak a főváros környékén elkövetett esetleges orosz háborús bűntettek ügyében. Az Európai Unió az ukrán főügyésszel együttműködve nyomozócsoportot hozott létre a tömeggyilkosságok bizonyítékainak összegyűjtésére, dokumentálására, elemzésére, valamint a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására.

Egyre több ország dönt orosz diplomaták kiutasításáról, már Spanyolország, Belgium, Lengyelország, Csehország, Írország, Hollandia, Franciaország, Németország, Dánia, Svédország, Olaszország, a balti államok és az Európai Unió is jelentett be erről szóló döntést.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még