logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kijárási tilalmat rendeltek el Limában

Kijárási tilalom lépett életbe kedden a perui fővárosban, Limában és a vele szomszédos Callao városában, miután erőszakba torkolltak az üzemanyagárak emelkedése nyomán kirobbant, több mint egy hete tartó tiltakozások.

Pedro Castillo elnök hétfő esti televíziós beszédében a rendelkezést az emberek védelmével indokolta, és hozzátette, hogy nem lesznek fennakadások az alapvető szolgáltatásokban.

Jóllehet azt mondta, hogy tüntetni alkotmányos jog, kiemelte, hogy a tiltakozásokat törvényes keretek közé kell szorítani, az állami és a magántulajdont pedig tiszteletben kell tartani.

A kormány a nehéz körülmények ellenére is mindent megtesz, hogy segítsen az embereknek – fogalmazott az elnök.

A latin-amerikai országban több mint egy hete zajlanak tiltakozó akciók az üzemanyagárak emelkedése miatt, a megmozdulások során több fontos utat lezártak, a demonstrációknak eddig négy halálos áldozatáról tudni.

Tizenegy megyében mintegy húsz embert tartóztattak le. A tiltakozók a hatóságok szerint több városban boltokat fosztottak ki.

Az állami tulajdonban lévő Petroperu vállalat márciusban azt közölte, hogy 2022-ben 37 százalékkal nőttek az üzemanyagárak.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még