logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drasztikus áram- és gázáremelésre készíti németországi ügyfeleit az Eon

| Szerző: hirado.hu
Filip Thon, az Eon energiaszolgáltató németországi vezetője szerint „a példátlan piaci helyzetet arányosan kell tükröznünk az árazásunkban is”.

Filip Thon a Redaktionsnetzwerk Deutschland keddi kiadásában elmondta, hogy a földgáz nagykereskedelmi ára egyes esetekben hússzor magasabb, mint 2020 tavaszán, az áram esetében nyolcszoros az eltérés – számol be a Focus német lap. Az energiacég vezetője azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre nem lehet megbízható előrejelzést készíteni az áremelkedés tényleges mértékéről.

Kiemelte, döntő lesz, hogy nyáron sikerül-e elég gázt vásárolni megfelelő áron ahhoz, hogy a gáztározókat feltöltség a következő fűtési szezonra. Filip Thon hangsúlyozta, hogy „most a raktárak 25-27 százalékban vannak feltöltve, ami nagyon alacsony szint, ennek megfelelően magas lesz a tárolóhelyek feltöltésére irányuló kereslet. Ez pedig felhajtja az árakat. A helyzet nagyon feszült, még a kínálat befagyasztása nélkül is”.

Figyelmeztetett arra is, hogy abban az esetben, ha nem érkezik több gáz Oroszországból az Európai Unióba, „drasztikus következményekkel kell számolni a német gazdaságra nézve”.

Az Eon vezetője ezzel együtt elutasította az állami beavatkozást az energiapiacokon: „szerintem minden olyan törekvés, amely az állami árplafon irányába mutat, helytelen. Fennállna ugyanis a veszélye annak, hogy a piac összeomlik”.

Kapcsolódó tartalom

Filip Thon ezért a magánháztartásoknak nyújtott állami támogatások további felülvizsgálatát szorgalmazza: „az EEG-pótlék tervezett eltörlése július elsejétől, amelyet az áramfogyasztók jelenleg még mindig fizetnek, mindenképpen jó lépés. De, meg kell néznünk, hogy ez elég-e. Vannak más, a villamos energiára és a gázra kivetett illetékek és adók, amelyek csökkentése további könnyítéseket jelenthetne”. Az azonban vitathatatlan, hogy az energiahatékonyságot mind az otthonokban, mind a vállalatoknál javítani kell.

Ajánljuk még