logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Moszkva az ENSZ BT összehívását kérte a Bucsában történtek megvitatása miatt

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) összehívását indítványozta hétfőre az ukrajnai Bucsában történt vérengzés megvitatása miatt.

Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket, míg Kijev az orosz csapatokat vádolja ártatlan civilek lemészárlásával. Ukrán hivatalos közlések szerint a településen tömegsírra is bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg.

“Oroszország az ENSZ BT összehívását kérte az ukrán szélsőségesek Bucsában elkövetett arcátlan provokációjának tükrében” – közölte Dmitrij Polanszki, Oroszország ENSZ-nagykövetének első helyettese Telegram-oldalán vasárnap este.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a kijevi vezetés célja a provokációval a béketárgyalások elszabotálása.

“A kijevi rezsim újabb bűncselekményének célja a béketárgyalások megszakítása és az erőszak elszabadítása” – írta a szóvivő Telegram-oldalán.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap arról számolt be, hogy a Nyugat újabb szankciós csomagot készül elfogadni a civilek meggyilkolása miatt, ugyanakkor sérelmezte, hogy szerinte mindez nem elegendő büntetés. “Százakat gyilkoltak meg. Megkínoztak, kivégeztek civileket. Holttestek hevernek az utcákon. Térségeket aknáztak alá. Sőt, a halottakat is aláaknázták” – mondta az ukrán államfő.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter az ARD közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az Európai Uniónak meg kell vitatnia az orosz gázimport betiltását a bucsai atrocitások nyomán. “Válasz kell. Ilyen bűncselekmények nem maradhatnak válasz nélkül” – hangoztatta.

Vasárnap este az ukrán főügyész hivatala arról számolt, be, hogy az orosz csapatok által ostromlott Harkiv városában tüzérségi csapások következtében heten vesztették életüket és harmincnégyen sebesültek meg, köztük három gyerek. Megerősítette, hogy az ágyúzásban tíz lakóépület és egy trolibuszgarázs is megsemmisült.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója vasárnap este bejelentette, hogy

az orosz űrkutatási hivatal nem fog többé együttműködni azokkal az államokkal, amelyek fegyvereket szállítanak a kijevi vezetésnek, illetve politikai értelemben támogatták azt.

“A Roszkoszmosz felfüggesztette a közös projekteket a nyugati országokkal erkölcsi, etikai okokból. Nem lesz – semmilyen – együttműködés olyan országokkal, amelyek fegyvereket szállítanak, kiképzőket biztosítanak és politikai támogatást nyújtanak a kijevi fasiszta juntának” – hangsúlyozta Rogozin Telegram-oldalán.

Beszélt arról is, hogy Egyesült Államok érdekelt a legénység részvételével zajló űrkutatási projektek folytatásában. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem tehet úgy, mintha az űrben minden rendben volna, míg Joe Biden amerikai elnök sértegeti az orosz államfőt, Washington pedig egyebek között hadfelszerelést küld Ukrajnába.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még