logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százötven millió eurót kap az uniótól Moldova

Az Európai Unió a 150 millió euró (mintegy 55,5 milliárd forint) összegű makroszintű pénzügyi támogatást nyújt Moldova gazdasági stabilizálásához és reformprogramjának előmozdítására – közölte az uniós tanács hétfőn.

A támogatás Moldova gazdasági ellenállóképességének megerősítéséhez járul hozzá, valamint ahhoz, hogy az ország fedezni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) programjában meghatározott fizetésimérleg-szükségleteit. Az összeget az Európai Unió hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában biztosítja Moldovának.

A pénzügyi támogatás segíteni fogja Moldovát abban, hogy a 2022-2024-es időszakban fedezze fennmaradó külső finanszírozási igényei egy részét, amelyek összege a becslések szerint 480 millió amerikai dollár (mintegy 159,3 milliárd forint). Minderre a 2021-2025-ös időszakra vonatkozó, új IMF-program keretében kerül sor – közölték.

A folyósítás várhatóan három részletben történik majd 2022 és 2024 között. A teljes összegből az Unió legfeljebb 120 millió eurót kedvező finanszírozási feltételek melletti közép- és hosszú lejáratú hitelek formájában, legfeljebb 30 millió eurót pedig vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja.

Makroszintű pénzügyi támogatásra az európai szomszédságpolitika körébe tartozó országok jogosultak. A támogatás célja, hogy segítse a súlyos fizetésimérleg-válság által sújtott országokat. A makroszintű pénzügyi támogatást kivételesen és ideiglenesen nyújtják, és gazdaságpolitikai feltételekhez kötik. E feltételek egyike az, hogy a makroszintű pénzügyi támogatási műveletnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiigazítási programját kell kiegészítenie.

Moldova 2009-ben csatlakozott az Európai Unió Keleti Partnerség programjához, amelynek keretében az Unió segítséget nyújt a partnerországok megerősítéséhez. Az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere: 2020-ban Moldova teljes kereskedelmének 52 százalékát a teljes export mintegy 67 százalékát és a teljes import 45 százalékát bonyolította az Európai Unióval.

Ajánljuk még