logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rendszerkritikus közgazdász lett Costa Rica elnöke

A fennálló politikai rendszerrel szemben kritikus közgazdászt, Rodrigo Chavest választották elnökké vasárnap Costa Ricában – derül ki a helyi választási bizottság közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban közzétett adatai szerint.  

A voksok mintegy 97 százalékának összesítése után azt közölték: Chaves a szavazatok mintegy 52,9 százalékát kapta a második fordulóban. Ellenfele, José Maria Figueres korábbi elnök a voksok 47,1 százalékát szerezte meg. Figueres elismerte vereségét.

A főváros, San José utcáit elözönlötték Chaves pártjának támogatói.

A politikus meglepetésre jutott a második fordulóba a voksolás első körében februárban, de a döntő szavazás előtt a felmérések már őt mutatták esélyesebbnek a végső győzelemre.

Chaves rövid ideig a jelenlegi kormányban volt pénzügyminiszter. Megválasztása esetére azonban azt ígérte, hogy átalakítja a fennálló politikai rendszert, akár a törvényhozás akaratával szembemenve is, ha kell, népszavazások útján.

Chavesre államfőként nem kis feladat vár. A mintegy 5 millió lakosú közép-amerikai ország lakosságát megtépázta a koronavírus-járvány, a társadalmi egyenlőtlenség az egyik legmagasabb az egész világon. A munkanélküliség majdnem 15 százalékos, és az emberek valamivel több mint ötöde a szegénységi küszöb alatt él.

Ajánljuk még