logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Odessza helyett Lettországban tartják idei Európa-koncertjüket a Berlini Filharmonikusok

Odessza dél-ukrajnai kikötőváros helyett Lettországban tartják meg idei Európa-koncertjüket a Berlini Filharmonikusok a háború miatt – közölte hétfőn a német zenekar.

Az Európa-koncertet, amelyet minden évben más-más történelmi helyszínen tart az idén 140 éves zenekar, az eredeti tervek szerint az Odesszai Nemzeti Akadémiai Opera- és Balettszínházban rendezték volna május 1-jén.

Az orosz katonai támadások miatt az ünnepi hangversenyt Lettországban, a liepajai Nagy Borostyánkő (Lielais Dzintars) koncertteremben tartják az Odesszával és Ukrajnával való szolidaritás és a békés európai együttélés jegyében – közölték.

A közlemény szerint a filharmonikusok, élükön az orosz Kirill Petrenko vezető karmesterrel, nagyon hálásak a liepajai koncertközpontnak, hogy a rövid határidő ellenére is lehetővé tették a koncert helyszínének megváltoztatását.

Elina Garanca lett mezzoszopránnal együttműködve átalakították az idei koncert programját is, annak középpontjában olyan zeneszerzők (a lett Peteris Vasks, az olasz Luciano Berio, az ukrán Valentin Szilvesztrov, a morva Leos Janácek és a finn nemzetiségű svéd Jean Sibelius) állnak, akiknek zenéje a szabadság és az önrendelkezés üzenetét hordozza – tették hozzá.

A Berlini Filharmonikusok 1991 óta ünneplik meg a zenekar alapításának évfordulóját évente az úgynevezett Európa-koncerttel. A május 1-jei liepajai koncert élőben követhető a zenekar digitális koncerttermében.

Ajánljuk még