logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay a „csalódott családapa”, Orbán a „populista” – a Fidesz győzelmét emészti a francia sajtó

| Szerző: hirado.hu
Márki-Zay, a konzervatív, hétgyermekes családapa és a hatpárti, a nacionalista miniszterelnököt leváltani igyekvő ellenzék csapott össze a gyűlölet- és hazugságkampányt folytató provokátorral – így láttatja, jellemzi a francia sajtó jelentős része a vasárnapi, magyarországi parlamenti választásokat. Az AFP budapesti tudósítása adhatta meg az alaphangot a hazánkról szóló cikkek többségében.

Az Euronews francia nyelvű verziója így fogalmaz, „Márki-Zay Péternek, avagy MZP-nek, a katolikus, hétgyermekes családapának nem sikerült Orbán Viktor fölé kerekednie”; Magyarország „12 éve hatalmon lévő nacionalista és populista vezetője” – hogy a Les Echos francia gazdasági lappal folytassuk – „nagy fölénnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást”.

A nacionalista miniszterelnök

A láthatóan azonos forrásból származó verziót, olvasatot ismerő és azt különféle variánsokban megfogalmazó francia sajtótermékek egyoldalú elemzéseitől a Le Monde cikke eltér, de az is csak árnyalatokban:

„Orbán Viktor szétzúzta az ellenzéket a magyarországi parlamenti választásokon” – közlik, ismertetve „a nacionalista miniszterelnök pártja” győzelmét. A lap „a baloldaltól a szélsőjobboldali formációig terjedő, példátlan koalícióként” írja le az ellenzéket, melyet a többi orgánum csak baloldali ellenzékként emleget.


„Orbán Viktornak ez a negyedik győzelme a legnagyobb a sorban” – írja a Le Monde budapesti tudósítója, Jean-Baptiste Chastand. „Az egész világ látta, hogy Budapesten győzött a hazafiság. Ez a mi üzenetünk Európának: nem mi vagyunk a múlt, mi vagyunk a jövő” – idézte Orbánt a lap. „Ez a győzelem emlékezetes lesz, mert még soha nem volt ennyi ellenfelünk, a nemzeti baloldal, a nemzetközi baloldal, a brüsszeli bürokraták, Soros György, a nemzetközi média és még az ukrán elnök között” – mondta mosolyogva – emelte ki beszédének ezt a mondatát is a Le Monde.

A provokátor

A CNews francia portált olvasva hamar kiderül, mely forrásból dolgozhattak azok a lapok, amelyeknek nem állt módjukban tudósítót küldeni Budapestre. Természetesen a francia nemzeti hírügynökség, az AFP tudósítását szerkeszették be.

Az olvasó számára a hírügynökség a következő fordulatokkal próbálja érthetővé tenni, miért aratott Orbán, mint őtőle magától idézték, „kivételes győzelmet”, melyet „valószínűleg a Holdról is látni lehet, és minden bizonnyal Brüsszelből is”. Ezt mondta – írja szó szerint az AFP – Orbán Viktor, a provokátor.

A francia hírügynökség a CNews felületén kiemeli: „a konzervatív Márki-Zay Péter egy példátlanul széttartó, hat pártból álló szövetség élére állt, amely elszántan küzdött Orbán hosszú uralmának tekintélyelvűsége és korrupciója ellen.”

Egy csalódott családapa

Márki-Zay, fogalmaz az AFP, nem rejtette el szomorúságát és csalódottságát. A politikussal kapcsolatban a számos francia lap által idézett hírügynökség kiemelte, hogy „elítéli az Orbán Viktor által vezetett gyűlölet- és hazugságkampányt”.

„A 49 éves polgármester korábban elítélte az igazságtalan és lehetetlen feltételeket, amelyek célja, hogy riválisa örökké hatalmon maradhasson” – olvashatjuk a lapban.

Az ukrajnai konfliktus, amely a kampány közepén tört ki, teljesen megzavarta a várt szoros választást. Orbán Viktor Magyarország védelmezőjeként, a béke és a stabilitás garanciájaként mutatott önmagára, nem volt hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, és nem volt hajlandó megfontolni olyan szankciókat, amelyek megfosztanák a magyarokat az értékes orosz olajtól és gáztól – foglalta össze az előzményeket az AFP.

 

A hírügynökség tudósítására hivatkozva a CNews kiemeli, hogy a Mi Hazánk pártjával a szélsőjobb jutott be a magyar parlamentbe.

A populista jelző visszatérő elem

„Céljainak elérése érdekében (Orbán) kormánya populista intézkedéseket, például az alapvető élelmiszerek árának befagyasztását és tisztességtelen választási reformokat kombinált a szavazás előtt” – húzza alá, szintén az AFP-re hivatkozva a Liberation.

A szélsőbaloldali lap külön, közcímben is kiemeli a francia sajtóban előszeretettel idézett minősítést, miszerint Orbán „a magyar Putyin”. Az ezt követő szövegrészben azonban, az AFP már ismert fordulatainak idézgetésén túl, még csak kísérlet sem történik arra, hogy megpróbálják alátámasztani, miképpen állna meg a párhuzam a két politikus között.

Copy-paste újságírás?

A hazánkról szóló hírügynökségi anyag valószínűleg eleve megszerkesztve szerepelhetett az AFP oldalán: a France24.com éppen úgy tagolta gyakorlatilag ugyanazt a cikket, mint a Libération: A magyar Putyin közcímmel szereplő szövegrész és az ezt követő mondatok pontosan úgy kerültek publikálásra, mint a Libération hasábjain.

A Le Figaro nyomtatott verziójának lapzártája valószínűleg a magyar választási eredmények ismertté válása előtt történt, így csak a lap elektronikus verziójában olvashatunk a magyarországi voksolásról. A konzervatív lap viszonylag tényszerűen ír az eseményről, kihagyva a többi lap által közölt kliséket a katolikus Márki-Zayról és a putyinista Orbánról. A lap cikkének leadjében szuverenista vezetőként jellemzi Orbánt.

A francia nyelvű Twitter-kommentárok erősen megoszlottak a magyar választások értékelését illetően: volt, aki Putyin magyarországi győzelmáéről írt, és sürgette, hogy az Európai Unió szigorúan büntesse meg Magyarországot, más viszont üdvözölte a magyar győzelmet.

 

Ajánljuk még