logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A világ több ismert politikusa is gratulált már Orbán Viktornak

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP győzelméhez gratulált több európai politikus, de India miniszterelnöke is üzent már közösségi oldalán a magyar kormányfőnek.

Elsőként Metteo Salvini, az olasz Liga nevű kormánypárt elnöke gratulált Orbán Viktornak közösségi oldalán.

Marine Le Pen francia jobboldali politikus közösségi oldalára feltöltött Orbán Viktorral készült közös képpel gratulált a magyar kormányfőnek. Twitter-bejegyzésében azt írta: „Ha a nép szavaz, a nép nyer”.

Sergio Rodríguez jobboldali spanyol politikus Twitter-oldalán szintén egy közös fotóval gratulált Orbán Viktornak a győzelemhez.

A belga jobboldali Flamand Érdek elnöke, Tom van Grieken ugyancsak a Twitteren azt kérte a magyar miniszterelnöktől, hogy a továbbiakban is védelmezze a keresztény Európát.

Hollandiából is érkezett gratuláció a magyar miniszterelnöknek: Geert Wilder Twitter oldalán úgy fogalmazott, hogy a magyarok kétharmada szavazott Orbán Viktorra. A szabadságért, a nemzeti szuverenitásért és a saját kultúráért, valamint az uniós terror, az iszlám bevándorlás és az LMBTQ-őrület ellen.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök közösségi oldalán gratulált Orbán Viktornak a negyedik egymást követő győzelemhez. A szlovén miniszterelnök kiemelte: „jó ha a szomszéd a barátunk”.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján beszélt elismerően a magyarországi választási eredményről, amikor újságírók Orbán Viktor Ukrajna-politikájáról kérdezték. Mint mondta, sorozatban ez a miniszterelnök negyedik választási győzelme, a mostani történt a legnagyobb alkotmányozó többséggel, ez pedig egy olyan eredmény, amit el kell ismerni.

Kapcsolódó tartalom

Európán kívülről is érkezett gratuláció: Narendra Modi indiai miniszterelnök közösségi oldalán üdvözölte Orbán Viktor győzelmét, mint fogalmazott: „Örömmel várom a további együttműködést Önnel a szoros és baráti indiai-magyar kapcsolatok további erősítése érdekében”.

Robert Fico korábbi szlovák kormányfő is gratulált a Fidesz vasárnapi választási győzelméhez. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök „nagyon egyértelműen” Magyarország függetlenségére és gazdasági virágzására épített.

Fico – aki jelenleg a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki erejének, az Irány (Smer-SD) politikai pártnak az elnöke – leszögezte: Orbán Viktor a magyar érdekeket helyezi az első helyre, és nem hagyta, hogy bevonják az ukrajnai konfliktusba.

A korábbi szlovák kormányfő értésre adta, hogy egyáltalán nem tartja meglepőnek a magyarországi választások eredményét, és hozzátette: korábbi miniszterelnöksége idején Orbán Viktorral közösen tudták garantálni a szlovák-magyar kapcsolatok stabilitását.

Vang Ji kínai és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is telefonon gratulált a magyar kormánypártok győzelméhez, „melynek mértéke és jelentősége sok ezer kilométerrel odébb is világosan látszik” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn közösségi oldalán.

„A magyar nép támogat téged, mert tudatosítja, hogy mindig a magyar érdekeket helyezed az első helyre, és hazád szolgálata számodra küldetés” – írta Milos Zeman cseh államfő az Orbán Viktor magyar kormányfőnek írott gratuláló táviratában hétfőn.

Petr Fiala, cseh miniszterelnök levélben gratulált Orbán Viktor magyar kormányfőnek a választási győzelméhez. Andrej Babis volt miniszterelnök kijelentette: Orbán Viktor bebizonyította, hogy egyike az Európai Unió legtapasztaltabb politikusainak.

Giorgia Meloni is gratulált Orbán Viktornak a „rendkívüli győzelemhez”.

Gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség párt és a szövetségesei által a parlamenti választásokon elért eredményhez – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

V. V. Putyin orosz elnök üdvözlő táviratot küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek abból az alkalomból, hogy a pártja által vezetett koalíció győzött a magyarországi parlamenti választáson” – állt a közleményben. A Kreml szerint Putyin kifejezte reményét, hogy „a nehéz nemzetközi helyzet ellenére a kétoldalú partneri kapcsolatok további fejlődése teljes mértékben megfelel majd Oroszország és Magyarország népe érdekeinek”.

Ajánljuk még