logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szerbiai választások: Vucic maradásában bíznak a magyarok

| Szerző: hirado.hu
Szerbiában ma előrehozott parlamenti választást, elnökválasztást és 12 önkormányzat területén helyhatósági választást tartanak, a voksolásra több mint hat és félmillió polgár jogosult. Az elnökválasztási jelöltlistán 12 név szerepel, a 250 fős parlamentbe való bejutásra 19 lista pályázik. A Vajdasági Magyar Szövetség az országra és a térségre eddig jellemző politikai stabilitás biztosítékának a jelenlegi köztársasági elnök, Aleksandar Vucic újbóli megválasztását tartja.

Nem csak Magyarországon, Szerbiában is voksolhatnak az emberek vasárnap. Déli szomszédunknál előrehozott parlamenti választást és elnökválasztást, tucatnyi helyen pedig önkormányzati választást is tartanak. A parlamenti választáson a 6,5 millió szavazó 19 párt és koalíció jelöltjei közül választhatja ki, kit juttat be a 250 tagú belgrádi törvényhozásba, és nyolc jelölt közül dönthet arról, hogy ki legyen Szerbia következő köztársasági elnöke.

A nyolc elnökjelölt közül a felmérések szerint a legtöbb szavazatra Aleksandar Vucic, a hivatalban lévő államfő számíthat, akit a voksolók körülbelül 56 százaléka támogat. Második helyen pedig a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért koalíció jelöltje, Zdravko Ponos végezhet a voksok 28,5 százalékával.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az M1 csatorna Híradójának elmondta, azt remélik, hogy marad az a politikai stabilitás, ami eddig jellemezte Szerbiát és az egész térséget. Ennek a letéteményese pedig meggyőződése szerint a jelenlegi köztársasásgi elnök, Aleksandar Vucic, aki reményei szerint már az első körben nyerni fog. Az előrehozott parlamenti választásokat illetően Pásztor elárulta,  „a legitimitás szintjét kívánják megőrizni”, amit elsősorban szavazatokban számolnak, mivel a mandátumok száma sok mindentől függ.

„Azt szeretnénk, ha annyi mandátumunk lenne, akkora maradna legitimitásunk, mint kettő évvel ezelőtt volt. Ez valamivel több mint 70 ezer szavazat” – fogalmazott a VMSZ elnöke.

A felmérések szerint az induló 19 lista közül legfeljebb hét szerb pártnak van esélye arra, hogy bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett várhatóan magyar, horvát, bosnyák és albán kisebbségi képviselők is bekerülnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a választások legnagyobb esélyese a kormányzó, jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS). A Faktor Plus közvélemény-kutató szerint az SNS a szavazatok 53,6 százalékára számíthat. A második helyen az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért lista végezhet, amely a felmérések szerint a szavazók 13,7 százalékának támogatását élvezi. A harmadik helyre a kisebbik kormánypártnak, a balközép Szerbiai Szocialista Pártnak van a legnagyobb esélye, amelynek támogatottsága 10,2 százalékos.

A mintegy 250 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyedüli magyar pártként indul a választásokon. Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek kilenc képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, és ezúttal is jó eredményre számít.

A választópolgárok vasárnap 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat.

Ajánljuk még