logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elnökválasztást és előre hozott parlamenti választást tartanak Szerbiában

Szerbiában előrehozott parlamenti választást, valamint elnökválasztást, néhány helyen pedig önkormányzati választást is tartanak vasárnap.

A parlamenti választáson a 6,5 millió szavazó 19 párt és koalíció jelöltjei közül választhatja ki, kit juttat be a 250 tagú belgrádi törvényhozásba, és nyolc jelölt közül dönthet arról, hogy ki legyen Szerbia következő köztársasági elnöke.

A felmérések szerint az induló 19 lista közül legfeljebb hét szerb pártnak van esélye arra, hogy bejusson a belgrádi törvényhozásba, emellett várhatóan magyar, horvát, bosnyák és albán kisebbségi képviselők is bekerülnek.

A választások legnagyobb esélyese a kormányzó, jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS). A Faktor Plus közvélemény-kutató szerint az SNS a szavazatok 53,6 százalékára számíthat. A második helyen az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért lista végezhet, amely a felmérések szerint a szavazók 13,7 százalékának támogatását élvezi. A harmadik helyre a kisebbik kormánypártnak, a balközép Szerbiai Szocialista Pártnak van a legnagyobb esélye, amelynek támogatottsága 10,2 százalékos.

A mintegy 250 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egyedüli magyar pártként indul a választásokon. Az eddigi kormánykoalícióhoz tartozó VMSZ-nek kilenc képviselője volt a belgrádi törvényhozásban, és ezúttal is jó eredményre számít.

A nyolc elnökjelölt közül a felmérések szerint a legtöbb szavazatra a hivatalban lévő államfő, Aleksandar Vucic számíthat, akit a voksolók körülbelül 56 százaléka támogat. Második helyen pedig a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért koalíció jelöltje, Zdravko Ponos végezhet a voksok 28,5 százalékával.

A választópolgárok vasárnap 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat.

Ajánljuk még