logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zelenszkij: Csak a győzelem elfogadható Ukrajna számára

| Szerző: hirado.hu
Az orosz-ukrán háború várható végkimeneteléről, Vlagyimir Putyin céljairól, Ukrajna NATO-tagságáról és egy új, az Egyesült Államok bevonásával kidolgozandó védelmi garanciarendszerről is beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök abban a videós interjúban, amelyet péntek este adott az amerikai Fox News-nak.

 

A Fox Special Report című műsorának vezetője arról kérdezte az ukrán elnököt, hogy véleménye szerint hogyan fog véget érni a háború.

„Az igazságnak kell győznie, ami Ukrajna és az ukrán nép győzelmét jelenti”

– válaszolta Zelenszkij.

Hozzátette: a kérdés az, hogyan ér véget a háború. „Ez egy nehéz és fájdalmas kérdés. A győzelmen kívül az ukrán nép nem fog elfogadni semmilyen más eredményt” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy meddig hajlandó elmenni a békekötés érdekében, az ukrán elnök azt mondta: nem engednek át területeket Oroszországnak. „Ukrajna területi integritása és szuverenitása nem képezheti vita tárgyát” – szögezte le.

Zelenszkij elmondta, hogy országa elköteleződést vár a „vezető nemzetektől”, amelyek szerződésekkel garantálnák Ukrajna biztonságát, amennyiben az békét kötne Oroszországgal. Megismételte továbbá, hogy Ukrajna hasznos tagja lenne a NATO-nak.

„Nehéz a NATO-tagságról beszélni, mert a NATO nem akar felvenni minket”

– mondta Zelenszkij.

„Szerintem ez hiba, mert ha csatlakoznánk a NATO-hoz, sokkal erősebbé tennénk a szervezetet. Nem szeretnénk a NATO rovására megerősödni. Mi egy adalék lennénk, mi lennénk a mozdony. Úgy gondolom, hogy Európa egyik fontos alkotóeleme vagyunk” – fogalmazott.

Az ukrán elnök kitért a Joe Bidennel folytatott telefonos egyeztetésre is. Zelenszkij az amerikai elnöknek kifejtette: szeretné, ha az Egyesült Államokat bevonnák egy olyan biztonsági megállapodásba, amely hosszú távú garanciát nyújtana Ukrajnának arra az esetre, ha Oroszország újra megtámadná.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oroszok célja a konfliktussal, Zelenszkij azt mondta:

Putyin mindent akar, amit a Nyugat hajlandó megadni neki, és „minél többet adnak neki, annál nagyobb lesz az étvágya”.

Zelenszkij szerint Putyin nem áll meg Ukrajnánál, tovább folytatni fogja a háborút Európában, és meg fogja kapni, amit akar, „ha most nem állítják meg”.

„Mindenkinek tudnia kell, hogy ha sarokba szorítanak minket”, az ukrán hadsereg „teljes erővel fog válaszolni” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Ajánljuk még