logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kétnapos máltai útra indul Ferenc pápa

Kétnapos útra, a legkisebb európai uniós országba, Máltára indul szombaton Ferenc pápa.

Ez lesz harminchatodik külföldi látogatása. A katolikus országban útjának középpontjában egyebek mellett a migránsok és menekültek helyzete áll majd. A 85 éves katolikus egyházfőnek szándékában áll néhányukkal találkozni egy karitatív intézményben.

Látogatása feszült geopolitikai időszakban történik, amikor migránsok ezrei kelnek át a Földközi-tengeren, és több millió háborús menekült érkezik Ukrajnából.

Két évvel ezelőtt Ferenc pápa egy beszédében Pál apostolnak a Közel-Keletről, a Földközi-tengeren keresztül Rómába tartó útját idézte fel, emlékeztetve arra, hogy a hajótörött apostol Málta partjaira vetődött, ahol a sziget lakosai segítettek neki. „A máltaiak már akkor is rendes emberek, befogadók voltak” – mondta.

A Sea-Eye nevű német civil szervezet abban reménykedik, hogy pápa látogatása során segít biztonságos menedéket találni Máltán 106 kimentett migráns számára, akik hajójuk fedélzetén tartózkodnak.

A Sea-Eye 4 nevű hajó jelenleg Málta előtt horgonyoz. „Jó lenne, ha a pápa látogatása változást hozna” – mondta a Sea-Eye szóvivője pénteken. „A remény hal meg utoljára” – tette hozzá.

Ferenc pápa 2020 májusában utazott volna Máltára, akkor azonban a koronavírus-járvány kitörése felborította terveit.

A katolikus egyházfő útja során imádkozik majd a híres rabati Szent Pál-barlangban, valamint katamaránnal ellátogat Gozo szigetére is, hogy meglátogasson egy ottani nemzeti kegyhelyet. A főváros, Valletta közelében több ezer hívő részvételével misét terveznek bemutatni.

Ajánljuk még