logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Róma cáfolja, hogy energiaválság veszélyezteti az országot

Nem léptetnek életbe veszélyhelyzetet az esetleges energiaválságtól tartva – közölte az olasz miniszterelnöki hivatal péntek este, miután elterjedt a hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elzárhatja az Olaszországot ellátó gázcsapokat.

A közlemény alaptalannak nevezte a sajtóban megjelent híreket, miszerint a Mario Draghi vezette kormány a gázpiaci vészhelyzet bevezetését fontolgatja, mivel Oroszországból részben vagy teljesen leállhat a földgáz szállítása.

A miniszterelnöki hivatal ugyanakkor hozzátette, hogy úgynevezett „korai riasztás” státuszt vezettek be, amely az energiaellátási helyzet folyamatos ellenőrzés alatt tartását jelenti.

Az Il Messaggero című napilap csütörtökön arról írt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „fenyegetése”, miszerint rubelben kéri a gázszállítás kifizetését, egyáltalán nem szűnt meg, és az orosz elnök „elzárhatja a gázcsapokat”.

Mario Draghi kormányfő a külföldi sajtónak csütörtökön tartott tájékoztatóján cáfolta, hogy veszélyben lenne az Olaszország felé történő gázszállítás. Hangoztatta, hogy a vállalatok továbbra is euróban fizetnek majd, mivel a rubelben történő elszámoláshoz módosítani kell a szerződéseket. Draghi minderről telefonon is egyeztetett Vlagyimir Putyinnal.

Az Il Sole 24 Ore című gazdasági napilap elemzése szerint Moszkvának nem érdeke megszakítani a kapcsolatot két legnagyobb partnerével, vagyis Németországgal és Olaszországgal.

Roberto Cingolani a környezeti átmenetért felelős tárca nélküli miniszter úgy nyilatkozott: a gázcsapok esetleges elzárása sem okozna problémát egészen őszig, utána azonban a tartalékokat kellene elkezdeni használni – tette hozzá.

Cingolani hangsúlyozta, hogy Olaszország évente közel 29 milliárd köbméter orosz földgázt vesz át, amely a teljes gázimport negyven százalékának felel meg. A következő hónapokban Róma 15 milliárd köbméter földgázt igyekszik más termelőktől beszerezni.

Ajánljuk még