logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Német segélyszervezet: Oroszország kizárása a G20-as csoportból csak súlyosbítaná az élelmiszerválságot

Oroszország kizárása a világ vezető gazdaságait tömörítő G20-as országcsoportból csak súlyosbítaná a globális élelmiszerválságot, amelyet az ukrajnai háború már amúgy is mélyít – jelentette ki a Welthungerhilfe (WHH) német segélyszervezet vezetője csütörtökön a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Matthias Mogge szerint nagyon fontos fenntartani a párbeszédet Oroszországgal, a világ egyik legnagyobb búzatermelőjével a válság enyhítése érdekében. „Nyilvánvalóan Oroszország az agresszor ebben a helyzetben, és szükség van a szankciókra ellene, de humanitárius szempontból nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat” – mondta.

A WHH különböző programok keretében 14,3 millió emberről gondoskodik 35 országban.

Joe Biden amerikai elnök egy héttel ezelőtt a NATO rendkívüli csúcstalálkozóján vetette fel, hogy Oroszországot ki kellene zárni a G20-as csoportból. Ha azonban olyan országok, mint Indonézia – amely a legközelebbi házigazda lesz – és mások nem értenek egyet ezzel, akkor véleménye szerint Ukrajnának is meg kell engedni, hogy részt vegyen a G20-ak találkozóin – tette hozzá. Előtte Lengyelország vetette fel az amerikai kereskedelmi minisztériumnak Oroszország kizárását.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy Oroszországot sikerül kizárni, mert sok fontos tagország – például India és Kína – nem támogatja ezt.

Az ukrajnai háború miatt az élelmiszerárak szerte a világon meredeken nőnek, és hiány alakul ki a főterményekből Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – figyelmeztet az ENSZ. A háború hatására csökkent mind az ukrajnai, mind az orosz export, pedig ketten együtt a világ búzaexportjának 25, kukoricaexportjának pedig 16 százalékát adják.

Mogge azt mondta: várhatóan a G7-es országcsoport tagjai foglalkoznak majd a problémával következő találkozóikon.

Amerikai kormányhivatalok műholdképeinek tanúsága szerint – amelyekbe a Reuters betekinthetett – súlyos károk értek legalább hat kelet-ukrajnai gabonatárolót az orosz támadások hatására. És nemcsak ilyen tárolókat támadnak, hanem az ukrajnai kikötőkből elinduló élelmiszerszállító hajókat is, már legalább hármat – közölte Wendy Sherman amerikai külügyminiszterhelyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a háborúról szóló keddi tanácskozáson. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg ezenkívül akadályozza körülbelül 94 ukrán hajó elindulását a fekete-tengeri kikötőkből.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azonban visszautasította Sherman állításit. Az ukrán katonákat és a nacionalista alakulatok fegyvereseit vádolta ismét azzal, hogy civilekre lőnek, és azt sugallta, hogy a gabonaraktárakat és a hajókat is ők támadják, nem az orosz hadsereg.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még