logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ez nem áprilisi tréfa, havazik Franciaországban

Franciaország egy részén pénteken havazott, ami nagyon ritka tavasszal. Az országos meteorológiai szolgálat az ország száz megyéje közül húszban jelzett havazást.

Párizsban reggel óta folyamatosan szállingózik a hó, és a hőmérő higanyszála nem emelkedett a 2 Celsius-fok fölé, miközben a múlt hétvégén már 20 fokot mértek napközben.

A szokatlan időjárás kisebb fennakadásokat is okozott a fővárosba vezető utakon, ahol a reggeli csúcsforgalomban több mint kétszáz kilométeren alakultak ki dugók. A fővárosban nem maradt meg a hó, azonban a vidéki városokból sokan posztoltak havas fotókat a közösségi oldalakon.

Az országos meteorológiai szolgálat, a Météo-France az ország száz megyéje közül húszban jelzett havazást, mindenekelőtt az északnyugati Normandia vidékéről, valamint az ország középső és délnyugati területeiről.

A havazás és a fagy a reggeli órákban késéseket okozott a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is – jelezte a repülőtéri igazgatóság, de a helyzet délutánra már javult. Az Air France légitársaság azt közölte, hogy 30 és 60 perc közötti késésekre kell számítani a tengerentúli járatokon. Az Orly repülőtérről azonban nem jeleztek késéseket.

Normandiában a mentőszolgálat szerint baleseteket is okozott a havazás, de nem voltak súlyos sérültjei, sem áldozatai.

A ország középső részén található Loire megyében a magasabban fekvő területeken a hóréteg vastagsága elérte a 15–20 centimétert.

A Météo-France szerint tavasz elején nagyon ritka a havazás Franciaországban, s a jelenlegi időjárás egyes gazdasági ágazatokban is zavarokat okozhat.

Az előrejelzés szerint a helyzet fokozatosan javul pénteken az ország északi részén, de a Francia-középhegységben, az Alpokban és a Pireneusokban jelentős havazás várható az este folyamán.

Ajánljuk még