logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Kreml új részletet árult el a gázszállításról

Nem áll le az orosz gázszállítás, ha vevő április 1-jéig nem igazolja vissza, hogy kész rubelben rendezni a számlát – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Rengeteg arra vonatkozó kérdést kaptam, hogy ha nincs visszaigazolás a rubelben történő fizetésről, akkor április 1-jétől leáll-e a gázszállítás. Nem, nem így van, és ez nem következik a tegnap aláírt és közzétett rendeletéből” – nyilatkozott a szóvivő.

„A most zajló szállítások kifizetése nem ma, hanem a hónap második felében, április végén, vagy akár május elején esedékes” – magyarázta Peszkov.

Azt javasolta, az újságírók forduljanak a Gazpromhoz annak a kérdésnek az ügyében, hogy milyen határidőn belül kell számlát nyitni az orosz bankokban a gázért történő, rubel alapú fizetés érdekében.

Elmondta, hogy a rendelet nem visszamenőleges hatályú, a már leszállított tételekre nem érvényes.

Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai vezetővel folytatott megbeszélésén ismertette általánosságban az új gázfizetési rendszert, mielőtt csütörtökön hivatalosan bejelentették volna. Közölte, hogy Makszim Oreskin orosz elnöki tanácsadó a részletekről külön tájékoztatta a német kancellári hivatalt.

Kapcsolódó tartalom

Peszkov nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben Moszkva, „ha megváltoznak a körülmények”, visszavonhatja a gázkereskedelem rubelesítésére vonatkozó döntést, de, mint mondta, jelenleg ez a legelőnyösebb és legmegbízhatóbb lehetőség Moszkva számára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki, Újdelhiben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Oroszország „a gázért történő fizetés tisztességes rendszerét” ajánlotta fel az európai országoknak, és úgy vélekedett, hogy annak feltételei elfogadhatók számukra.

Valentina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke egy, a gázellátásról tartott moszkvai tanácskozáson azt hangoztatta, hogy Oroszország a rá nehezedő súlyosabb gazdasági nyomás alatt “a nemzetközi közösség felelős tagjaként viselkedik”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Utalt rá, hogy a gáz az első rubelesített exportcikk lesz.

Csütörtökön közölte, hogy a vevőknek az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és hogy április 1-jétől kezdve ezekről kell majd fizetniük a szállításokért.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a fizetés elmulasztása esetén a hatályos szerződéseket Moszkva le fogja állítani.

A címlapfotó illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még