logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zelenszkij Hollandiának: Le kell állítani a kereskedelmet Oroszországgal!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a holland parlament alsóházához intézett csütörtöki videoüzenetében felszólította a törvényhozókat, hogy vágják el a kereskedelmi szálakat Oroszországgal.

Erősebb szankciókra van szükség, hogy Oroszországnak ne legyen esélye folytatni ezt a háborút Európában” – jelentette ki az ukrán elnök. „Állítsuk le a kereskedelmet Oroszországgal” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Hollandiának fel kell készülnie arra, hogy elutasítja az Oroszországból származó energiát.

Megköszönte Hollandia támogatását a konfliktusban, azonban kiemelte, hogy „több fegyverre van szükség a megszálló elűzéséhez.” Az NlTimes holland hírportál tudósítása szerint,

Zelenszkij Mark Rutte kormányfő segítségét kérte Ukrajna uniós csatlakozásnak felgyorsításához.

Meggyőződésem, hogy ez erősítheti az összetartozásunkat Európában. Az uniós tagságunk Öntől függ Rutte miniszterelnök úr” – hívta fel a holland kormányfő figyelmét, aki korábban Ukrajna uniós tagsága ellen foglalt állást. Az ukrán elnök beszédében a második világháborúhoz hasonlította azt, ami az országában történik.

A második világháború is néhány ország elleni támadással kezdődött, majd Rotterdam és London bombázásával folytatódott. Ukrajna csak a kezdet. Oroszország évek óta erre készül” – hangoztatta.

Zelenszkij segítséget kért Hollandiától Ukrajna újjáépítéséhez is,

miután az orosz offenzíva véget ér, és azt is szorgalmazta, hogy az ország kikötőit zárják le az orosz hajók elött.

A holland képviselők állva tapsolták meg az ukrán elnököt, miután elmondta beszédét. Az euroszkeptikus radikális jobboldali Fórum a Demokráciáért volt az egyetlen frakció, amely nem vett részt az eseményen. A párt arra hivatkozott, hogy nem támogatja, hogy külföldi államfő szólaljon fel a holland parlamentben.

Mark Rutte miniszterelnök az NlTimes hírportálon idézett válaszbeszédében elmondta: megérti Ukrajna törekvését az uniós csatlakozással kapcsolatban, és azt is, hogy szigorúbb szankciókat sürget Oroszország ellen, azonban “ez nem történhet meg egyik napról a másikra”.
Véleménye szerint Európa nem tud ilyen gyorsan függetlenedni az orosz energiahordozóktól.

“Egy kormány nem hagyhatja, hogy idősotthonok fűtetlenül maradjanak, vagy a vállalatok ne tudjanak tovább működni” – jelentette ki. Wopke Hoekstra külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalás nem azt jelenti, hogy Hollandiának fel kellene függesztenie a fegyverszállítást Ukrajnába.

“Éppen fordítva van. Minél erősebb valaki a csatatéren, annál erősebb a tárgyalóasztalnál” – jelentette ki.

Hoekstra szerint egy esetleges békemegállapodás nem jelenti azt, hogy “minden meg van bocsátva és el van felejtve”.

“Mert több ezer ember esett áldozatul az összecsapásoknak, Oroszország milliárdos károkat okozott, miközben lábbal tiporta a nemzetközi jogot.

Mindent, amit a jogállamiság tekintetében képviselünk, (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) és társai félrelökték” – mondta. Zelenszkij felhívását, hogy Hollandia segítsen Ukrajna újjáépítésében, a kormánykoalíciós pártok támogatják.

A Baloldali Zöldek ellenzéki párt azt szeretné, ha a kabinet egy hónapon belül megkezdené a függetlenedést az orosz energiától. Az alsóház képviselői bírálták a kormányt amiatt, hogy nem ad átlátható információkat a szankcionált orosz személyek és vállalatok hollandiai vagyonának befagyasztásáról.

Ajánljuk még