logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Prága és a balti államok támogatják Ukrajna felvételét az EU-ba

Csehország és a három balti állam – Észtország, Lettország, Litvánia – támogatják Ukrajna felvételét az Európai Unióba, s úgy vélik, hogy Ukrajnának mihamarabb meg kellene kapnia a tagjelölti státust – jelentette ki Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke, miután szerdán Prágában találkozott a balti államok parlamenti elnökeivel.

A négy parlamenti vezető egybehangzóan szigorítani szeretné az Oroszország elleni szankciókat és növelni az Ukrajnának nyújtott segítséget, beleértve a fegyverszállításokat is.

A négy ország közös álláspontja egyértelműen az, hogy Ukrajnának mihamarabb tagjelölti státust kellene adni az Európai Unióban. Segíteni akarunk neki abban, hogy az Európai Unió tagja lehessen” – mondta a cseh parlamenti alsóház elnöke újságíróknak.

Viktorija Cmilyte-Nielsen, a litván parlament elnöke szerint amennyiben Ukrajna tagjelölti státust kapna Brüsszeltől, az „az Európai Unió nagy győzelme és Vlagyimir Putyin nagy veresége lenne”.

A három balti ország parlamenti vezetői a múlt héten Kijevben jártak, és tárgyaltak az ukrán vezetőkkel. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mire van most a legnagyobb szüksége Ukrajnának, Jüri Ratas, az észt törvényhozás elnöke leszögezte: az ukránok kérése világos. Fegyvereket kérnek, elsősorban tankokat, az ukrán légtér lezárását és az Oroszország elleni gazdasági embargó további szigorítását.

Támogatjuk, hogy az összes orosz bankot kivétel nélkül kizárják a SWIFT globális fizetési rendszerből” – hangsúlyozta Jüri Ratas. Az ukránok nemcsak védekezésre szolgáló fegyvereket, de támadó fegyvereket is igényelnek – tette hozzá Inara Murniece, a lett parlament elnöke. „Felszólítjuk partnereinket, hogy folytassák az Ukrajnának nyújtott hadianyagsegélyek szállítását” – közölte a lett politikus.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még