logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Becsapódó atombombák: vérfagyasztó szimulációt készítettek arról, milyen lenne az atomháború

| Szerző: hirado.hu
Mi történne, ha Oroszország és az Egyesült Államok nukleáris háborúba kezdene egymással? A szimuláció elkészítéséhez a jelenleg bevetésre kész nukleáris fegyverekről, azok hatásfokáról és az egyes lehetséges célpontokról szóló kiterjedt adatsorokat használták fel.

A Princeton Egyetem biztonsági kara (SGS) új szimulációt dolgozott ki az Egyesült Államok és Oroszország közötti eszkalálódó háborúra, amely realisztikus nukleáris erőviszonyokat, célpontokat és halálos áldozatokra vonatkozó számításokat mutat be. A becslések szerint

csupán a konfliktus első néhány órájában több mint 90 millió halott és sebesült lenne.

A projekt célja, hogy megmutassák, mit okozna egy esetleges amerikai és orosz nukleáris háború.

Kapcsolódó tartalom

„Az atomháború kockázata drámaian megnőtt az elmúlt két évben, mivel az Egyesült Államok és Oroszország felhagyott a régóta fennálló nukleáris fegyverzet-ellenőrzési szerződésekkel, új típusú nukleáris fegyverek kifejlesztésébe kezdett, és kiterjesztette azokat a körülményeket, amelyek között nukleáris fegyvereket vethet be” – írja oldalán az SGS.

A négyperces audiovizuális anyag az amerikai és orosz haderő jelenlegi helyzetéről, a nukleáris haditervekről és az atomfegyverek célpontjairól szóló független értékeléseken alapul. A szimuláció elkészítéséhez a jelenleg bevetésre kész nukleáris fegyverekről, azok hatásfokáról és az egyes lehetséges célpontokról szóló kiterjedt adatsorokat használták fel.

A nukleáris csapadék az a radioaktív maradékanyag, amely egy atomrobbanás után a felső légkörbe kerül. A szél ezt követően szétteríti, majd a sugárszennyező anyag csapadék formájában ismét a földre jut.

A hadrendet is megbecsülték, vagyis kiszámították, hogy a háború egyes fázisaiban, mely fegyverek, milyen célpontokra, milyen sorrendben irányulnának, ezzel bemutatva a nukleáris konfliktus alakulását a taktikai, a stratégiai és a városokat célzó fázisokon keresztül.

A NUKEMAP adatai alapján meghatározásra kerültek a konfliktus egyes fázisaiban bekövetkező azonnali halálesetek és veszteségek is. Minden halálos áldozatszámbecslés az atomrobbanások okozta akut halálesetekre korlátozódik, de a nukleáris csapadék és az egyéb hosszú távú hatások okozta halálesetek jelentősen megnövelnék ezeket a számokat” – emelték ki a szerzők.

A szimulációt Alex Wellerstein, Tamara Patton, Moritz Kütt és Alex Glaser dolgozta ki Bruce Blair, Sharon Weiner és Zia Mian segítségével. A hangot Jeff Snyder szerezte.

Címlapfotó: Princeton Egyetem (SGS)

Ajánljuk még