logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy gyanús tárgy miatt lezárták a teherforgalmat a Boszporuszon

Törökország szombaton ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon, hogy begyűjtsön és megvizsgáljon egy úszó tárgyat, amelyről azt feltételezte, hogy az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna. Miután az aknát hatástalanították, a forgalom délután újraindult.

A török védelmi minisztérium délelőtt a Twitteren azt írta: egy polgári kereskedelmi hajó aknához hasonlító, úszó tárgyat észlelt a Boszporusz vizein március 26-án reggel. Azonnal a helyszínre küldtek egy búvárcsapatot, amely megtalálta a szóban forgó tárgyat, és megkezdte semlegesítését.

Az NTV török tévécsatorna valamivel később arról tájékoztatott, hogy az első vizsgálatok szerint egy régi típusú orosz aknát találtak. A televízióban közzétett képeken egy kerek, lebegő tárgy látszott, kiemelkedésekkel a felületén.

Hulusi Akar védelmi miniszter délután bejelentette, hogy az aknát hatástalanították. Hozzátette, hogy kapcsolatba léptek mind az orosz, mind az ukrán haditengerészettel.

Az aknát Sariyer körzetben találták meg, a Boszporusz és a Fekete-tenger csatlakozásánál. A szombati művelet során a hatóságok mindkét irányba lezárták a hajóforgalmat a Boszporuszon, ahol évente 40 ezernél több hajó halad át. Több tank- és teherhajó órákig a szoros két bejáratánál vesztegelt. A veszély elmúltával, négyórányi zárlat után a forgalom újraindult.

Hétfőn a török hatóságok felhívták a figyelmet, hogy a tengeri áramlatok Törökországig sodorhatják azokat a tengeri aknákat, amelyeket az orosz ostrom alatt álló ukrán kikötőváros, Odessza partjainál telepítettek, és amelyek közül többet a vihar kiszakított a helyéről. A bolgár hatóságok is figyelmeztetést adtak ki az elszabadult aknák miatt.

Ajánljuk még