logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor elutasította a fegyverek küldésére és az orosz energiahordozók betiltására vonatkozó követeléseket

Az EU-csúcson sikerült érvényt szerezni a józan észnek. Magyarországra továbbra is érkezik gáz és olaj – erről beszélt Orbán Viktor a közösségi oldalára péntek hajnalban feltöltött videójában. A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra sem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába – számolt be az M1 Híradója.

Orbán Viktor közösségi oldalára feltöltött videójában elmondta, hogy a NATO- és EU-csúcson is az ukrán–orosz háború volt a téma. Az európai uniós miniszterelnökök találkozóján „néhány ország megint felvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, gázra, olajra, sőt, maga az ukrán elnök is, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a megbeszélésen, ezt kérte tőlünk”.

A magyar kormányfő hozzátette: „mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk, tekintettel arra, hogy Magyarországon a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, az olajnak pedig több mint 60 százaléka. Egy szankció azt jelentené, hogy a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd megáll. Ez elfogadhatatlan, ez ellentétes a magyarok érdekével, sőt, azt jelentené, hogy valójában velünk fizettetik meg a háború árát.

Szerencsére nem csak mi vagyunk ebben a cipőben, néhány más ország hasonlóképpen érvelt, így sikerült érvényt szerezni a józan észnek, és Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj

– emelte ki a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy pénteken folytatják a munkát, melynek során az extra magasra felszökött energiaárak kérdését tárgyalják meg, és megvitatják, mit kell tenni Brüsszelben, annak érdekében, hogy az energiaárak csökkenjenek.

Az M1 Híradójában arról is beszámoltak, hogy az Európai Unió vezetői késő éjszakába nyúló csúcstalálkozójukon nem döntöttek újabb szankciókról Oroszország ellen, így nem sújtják embargóval az orosz gáz, illetve olajszállításokat, de jelezték: szigorúan ellenőrizni fogják az eddigi büntetőintézkedések betartását, és készek további szankciókat hozni. Felszólították Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja vissza csapatait, és létesítsen humanitárius folyosókat a civilek kimenekítésére, valamint a segítség bejuttatására az ostromlott városokba.

A menekültek kapcsán kijelentették, hogy elismerik az európai kormányok, a civil szervezetek és valamennyi polgár erőfeszítéseit a menekültek fogadásában, de kijelentették azt is, hogy a menekülthullám nagyon nagy terhet ró a fogadóországokra, ezért felszólították az EB-t, hogy tegye lehetővé, hogy a szükséges uniós források minél előbb eljussanak az érintett tagállamokba, különös tekintettel a frontországokra, amelyeknek közvetlen határuk van Ukrajnával” – fogalmazott Baraczka Eszter, a közmédia tudósítója.

„Sikerült érvényesíteni a magyar álláspontot és a magyar nemzeti érdekeket”

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcs után.

A kormányfő hangsúlyozta: elvetették a légtérzár gondolatát is. Úgy fogalmazott: a legfontosabb közös NATO-cél az, hogy a háború semmiképpen se lépje túl Ukrajna határait.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még