logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Macron már élelmiszer-utalványok bevezetését tervezi

| Szerző: hirado.hu
Emmanuel Macron franacia elnök egy rádiónyilatkozatában bejelentette, hogy élelmiszer-utalvány bevezetését tervezi „a leginkább rászoruló háztartások és a középosztály számára”. Franciaországnak az ukrajnai háború miatt globális élelmiszerválsággal kell szembenéznie, tekintettel arra, hogy Ukrajna, de Oroszország is a nemzetközi élelmiszer-ellátás igazi magtárai. Macron nem ment bele részletek ismertetésébe, ám kiemelte, hogy a francia gazdasági szereplőknek helyi keretek között kell a rászorulók élelmiszer-beszerzését végrehajtani.

„Tekintettel arra, hogy Ukrajna, de Oroszország is a nemzetközi élelmiszer-ellátás igazi magtárai”, a France Bleu rádiónak nyilatkozva Emmanuel Macron elnök megerősítette azon szándékát, hogy élelmiszer-utalványt kíván bevezetni.

Az újabb jelöltségért is induló államfő elmondta: az utalvány célja az lenne,

„hogy segítsen a legszegényebb háztartásoknak és a középosztálynak megbirkózni a többletköltségekkel”,

mivel „Franciaországnak az ukrajnai háború miatt globális élelmiszerválsággal kell szembenéznie, tekintettel arra, hogy

Ukrajna, de Oroszország is a nemzetközi élelmiszer-ellátás igazi magtárai”.

Macron nem ment bele részletek ismertetésébe, ám kiemelte, hogy a francia gazdasági szereplőknek helyi keretek között kell a rászorulók élelmiszer-beszerzését végrehajtani.

Krízishelyzet az élelmiszerpiacon

A javasolt élelmiszer-utalványok hasonlóak lennének az ország jelenlegi energiautalvány-rendszeréhez – fűzi hozzá a CNN –, amely segít az alacsony jövedelmű háztartások villany- és gázszámlájának kifizetésében. Macron megismételte, hogy Franciaországnak és Európának végül el kell érnie az élelmiszer-függetlenséget, ami újraválasztási kampányának egyik kulcseleme.


Ismert: a háborús helyzetre hivatkozva

az ukrán kormány betiltotta a kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek, köztük a búza, a kukorica, a gabona, a só és a hús exportját. Ukrajna az Európai Bizottság adatai szerint Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója.

A Gro Intelligence mezőgazdasági adatelemző cég szerint Oroszország és Ukrajna együttesen a globális búzaexport közel 30 százalékáért felelős.

Macron korábban már kijelentette, hogy a kialakult krízis okán mind Európában, mind Afrikában „nagyon mélyen destabilizálódik az élelmisz-erellátás”.

Emmanuel Macron ötéves hivatali ideje alatt többször is felmerült az élelmiszer-utalvány gondolata.

Címlapfotó: Emmanuel Macron (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

Ajánljuk még