logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Korlátozzák a liszt és az étolaj vásárlását Belgiumban, a jövedékiadó-csökkentés máris elpárolgott az üzemanyagoknál

| Szerző: hirado.hu
Az ukrajnai konfliktus miatt három belgiumi áruházlánc korlátozza a liszt és az olaj értékesítését, ezzel akarják elkerülni a készlethiányt. Az ügyfelek megértését előre is megköszönték.

Az Aldiban, a Colruytban és a Carrefourban tábla szólítja fel a fogyasztókat, hogy korlátozzák vásárlásaikat – számol be a belga RTL. Időközben, bár a belga kormány jövedékiadó-csökkentési döntése nyomán szombaton 17,5 eurócenttel csökkent az üzemanyagok ára, de a dízel 17,4 eurócentes drágulása ezt gyakorlatilag semmivé tette – ezt a HLN belga portál közölte.

A Colruyt-csoport a korlátozást azzal indokolta, hogy „így mindenki számára lesz elegendő termék a polcokon, munkatársaink pedig folyamatosan feltöltik a készletet”. Az ügyfelek megértését előre is megköszönték.

Pierre-Alexandre Billiet élelmiszer-fogyasztási szakértő, a Solvay-ULB professzora úgy fogalmazott: „három kiskereskedő jelenleg korlátozza bizonyos termékek vásárlását, de igaz, hogy ez egy nagyon atipikus és nagyon különleges jelzés a fogyasztók felé. Azzal a kockázattal jár, hogy még nagyobb félelmet vált ki.” Hozzátette:

„arra számítunk, hogy az év végéig az árak 15-20 százalékkal emelkednek, az akcióktól, ajánlatoktól és a forgalmazók rugalmasságától függően. Az biztos, hogy az árak emelkedni fognak, tekintettel bizonyos nyersanyagok szűkösségére, valamint az energiaárak emelkedésére.”

A szakember szerint a fogyasztóknak meg kell változtatniuk szokásaikat, és alkalmazkodniuk kell.

Szakértők szerint a gázolaj árának hirtelen emelkedése a kőolaj, ezen belül a Brent árának emelkedésében keresendő. Egy hét alatt a Brent olaj hordója 10 dollárral drágult. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent olajfajta hordója 36 centtel 115,84 dollárra emelkedett. Az ukrajnai háború miatt nagy a bizonytalanság, és emiatt az ingadozás az olajpiacon, a konfliktus kezdetén az olajár 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedett. Azóta az árak kissé csökkentek, de továbbra is történelmi magasságokban állnak.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még