logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Folyamatos bombázással nyitnának utat az orosz csapatok Odessza felé

| Szerző: hirado.hu
Tovább tartanak a harcok Ukrajnában. Ádáz küzdelem folyik Mariupol kikötővárosért, az Azovi-tenger partján fekvő település startégiai jelentőségű Moszkva számára. A Fekete-tenger partján fekvő Mikolajivban rendszeresek a bombázások, ugyanis a város az utolsó nagyobb akadály az orosz csapatok előtt Odessza felé – számolt be róla az M1 Híradó.

Hatalmas lyuk jelzi a bombabecsapódás helyét az egyik mikolajivi hotelen. Az épületet hétfőn érte találat: a teteje beomlott, az ablakai kitörtek. Ukrán jelentések szerint folyamatosak a bombázások, az orosz csapatok előtt ugyanis ez az egyetlen nagyobb település Odessza felé, amely az ukrán haditengerészet és a fekete-tengeri kereskedelem központja.

A rendszeres támadások ellenére a kórház működik. Amikor megszólalnak a szirénák, az egészségügyi dolgozók lekísérik a betegeket az alagsorba, ahol óvóhelyet alakítottak ki.

Közben a romokat takarítják Kijevben, ahol vasárnap este rakátatalálat ért egy bevásárlóközpontot.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője azzal indokolta a támadást, hogy a bevásárlóközpontot lőszerek tárolására használták az ukrán csapatok.

Az ukrán nacionalista egységek több napon át a lakóházak között rejtőzködtek, és rakétakilövő rendszerekből lőtték az orosz katonákat. A közeli bevásárlóközpont pedig katonai bázisként, lőszerek és a rakétarendszerek újratöltésére használták” – állította Igor Konasenkov, aki szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy Kijevben és más nagyvárosokban az ukránok tüzelőállásként használnak lakónegyedekben található polgári épületeket.

A folyamatos támadások miatt a kijevi polgármester kijárási tilalmat rendelt el. Vitalij Klicsko szerint Kijev továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, viszont a Kijevtől délkeletre fekvő Boriszpilben felszólították a lakosságot, hogy azonnal hagyják el a várost.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország az elmúlt 24 órában fokozta légi jelenlétét Ukrajna légterében.

A Mariupolt védő Azov ezred drónról készített keddi felvételeket. Szerintük ezen az látszik, hogy az orosz légierő a város infrastruktúráját vette célba, gyárakat és ipari létesítményeket bombáztak.

Az orosz védelmi minisztérium közben szintén felvételeket közölt, amelyeken szerintük az látszik, hogy a katonai teherutóik hosszú sorban viszik az utánpótlást a Harkivnál állomásozó egységeknek. Az északkelet-ukrajnai települést az elsők között érték el az orosz csapatok.

A címlapfotó illusztráció (MTI/AP/Pavel Dorogoy)

Ajánljuk még