logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az üzemanyag jövedéki adójának csökkentéséről döntött a londoni kormány

Adó- és illetékcsökkentéseket jelentett be szerdán Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a gyorsuló infláció és az ukrajnai háborúból eredő negatív gazdasági hatások enyhítése végett.

Sunak a londoni alsóházban tartott, gazdasági-költségvetési helyzetértékeléseket és előrejelzéseket is tartalmazó szokásos tavaszi beszámolójában közölte, hogy az üzemanyagok adója már szerda estétől literenként 5 pennyvel (22,40 forinttal) csökken.

A brit pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez az eddigi legnagyobb üzemanyagadó-csökkentés a brit gazdaságtörténetben. Hozzátette: a kormány az utóbbi húsz évben mindössze másodszor csökkenti az üzemanyagok adóját.

A brit statisztikai hivatal (ONS) néhány órával Sunak felszólalása előtt közölte, hogy februárban 6,2 százalékkal – harminc éve nem mért ütemben – emelkedett a tizenkét havi nagy-britanniai infláció, és ebben jelentős szerepük volt a rekord-üzemanyagáraknak.

Kapcsolódó tartalom

Az ONS kimutatása szerint a motorbenzin februári kiskereskedelmi átlagára literenként átlagosan 1,476 font (661 forint) volt az egy évvel korábbi 1,202 font után. A dízelüzemanyag literje a múlt hónapban átlagosan 1,517 fontba (680 forintba) került.

A statisztikai hivatal kiemelte, hogy a közlekedéssel összefüggő fogyasztói költségek emelkedése önmagában 1,26 százalékponttal járult hozzá a tizenkét havi februári inflációs ütemhez.

Rishi Sunak pénzügyminiszter szerdai parlamenti beszámolójában közölte, hogy az üzemanyagokra kivetett adó csökkentése egy évig lesz érvényben, és az idén várhatóan 5 milliárd font (2240 milliárd forint) megtakarítást jelent a lakosságnak és az üzleti vállalkozásoknak.

Sunak bejelentette azt is, hogy

júliustól a jelenlegi 9500 fontról 12 570 fontra (5,6 millió forintra) emelkedik az az éves kereseti határ, amely alatt a munkavállalóknak nem kell társadalombiztosítási hozzájárulást fizetniük.

Ez ugyanaz az éves jövedelmi összeg, amely alatt személyi jövedelemadót sem kell fizetni Nagy-Britanniában, vagyis e kereseti szintig júliustól sem társadalombiztosítási hozzájárulás, sem személyi jövedelemadó nem terheli a munkavállalói kereseteket.

Rishi Sunak elmondta: ez 30 millió ember számára összesen 6 milliárd font adócsökkentésnek felel meg; a jelenlegi parlament 2024-ig tartó mandátumának vége előtt a kormány a most érvényes 20 százalékról 19 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadó alsó kulcsát.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) szerint még nem lehet megítélni, hogy az ukrajnai háború milyen hatással lesz a brit gazdaságra, mivel a kilátásokat szokatlanul nagy bizonytalanságok terhelik.

A testület előzetes prognózisa ugyanakkor az idén 3,8 százalékos, jövőre 1,8 százalékos, az utána következő három évre 2,1, 1,8 és 1,7 százalékos növekedési ütemeket vár a brit gazdaságban.

A hazai össztermék (GDP) arányában mért nettó államadósság-ráta ugyanakkor, a bejelentett adóintézkedések és a nyomott növekedési kilátások ellenére, a jelenlegi pénzügyi évre várható 83,5 százalékról 79,8 százalékra csökken a 2026-2027-es pénzügyi évben az OBR várakozása alapján – közölte szerdai beszámolójában a brit pénzügyminiszter.

Ajánljuk még