logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szili: A magyar önazonosság megőrzésében az egyik legszilárdabb pont a nyelvhasználat

A magyar önazonosság megőrzésében az egyik legszilárdabb pont a nyelvhasználat – jelentette ki Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott a felvidéki Révkomáromban, az Egészségre fel! címmel rendezett fórumbeszélgetésen kedden.

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) és a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) által egy európai projekt keretében, a révkomáromi Selye János Gimnáziumban megtartott kerekasztalbeszélgetés résztvevői több témakört jártak körbe, elsődlegesen az anyanyelvhasználat, illetve az egészségügyi megelőzés kérdéskörét.

Szili Katalin a fórumon ismertette azokat az európai szabályokat, amelyek a kisebbség védelmét, illetőleg a kisebbségi nyelvhasználatot hivatottak szabályozni, és külön kitért arra is, hogy a 2021-es szlovákiai népszámlálást követően használható lesz a kisebbségi nyelv azokon a településeken, ahol a lakosok legalább 15 százaléka nemzeti kisebbséghez tartozik.

A fórumon felvetült az a kérdéskör, hogy a kisebbségi létben hogyan lehet biztosítani a fiatalok számára azt a jogtudatosságot, hogy éljenek azokkal jogaikkal, amelyeket számukra például a kisebbségvédelmi keretegyezmény vagy a nyelvi charta lehetőségként biztosít” – mondta el Szili Katalin a fórum után az MTI-nek nyilatkozva. Rámutatott: élni kell a szlovákiai törvényi szabályozások adta jogokkal, például az egészségügyben, az orvos-beteg kapcsolatokban az anyanyelvhasználattal.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a fiatalok a hétköznapokban is merjenek élni azzal a lehetőséggel, hogy a különböző hivatalos kapcsolatokban az anyanyelvüket használják.

A magyar önazonosság megőrzésében az egyik legszilárdabb pont a nyelvhasználat” – szögezte le Szili Katalin. Hozzáfűzte: a magyarság számára az elmúlt 12 év nemzetpolitikája jól jelzi, hogy az identitás megőrzése, illetve a szülőföldön maradás és gyarapodás biztosítása a nemzet számára a legfontosabb.

Ajánljuk még