logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biden: Új világrend lesz, amit Amerikának kell vezetni

| Szerző: hirado.hu
Meglepő kijelentést tett Joe Biden egy hétfői kerekasztal-beszélgetésen. Az amerikai elnök szerint új világrend jön létre, amelyet az Egyesült Államoknak kell irányítania.

A világgazdaság, illetve maga a világ  „fordulóponthoz” érkezett, ami „három-négy generációnként bekövetkezik”, és az Egyesült Államokon múlik, mi lesz ennek a végeredménye – jelentette ki Joe Biden a Business Roundtable vezérigazgatói negyedéves találkozóján, hétfőn. A Daily Caller beszámolója szerint az ukrajnai háború gazdasági vonatkozásairól értekező kerekasztal-beszélgetésen az elnök idézte az egyik amerikai katonai vezetőnek egy minap felé intézett szavait, miszerint a múlt században 60 millió ember halt meg, amikor Amerika 1946-ban felállított egy liberális világrendet – erre pedig hosszú idő után most újra igény mutatkozik.

„Sok ember halt meg, de közel sem ekkora káoszban, és most itt az ideje, hogy a dolgok megváltozzanak

– folytatta az elnök, beszéde végén pedig kijelentette:

Egy új világrend lesz odakint, és nekünk kell vezetnünk, egyesítve ebben a szabad világ többi részét

 

Az „új világrend” kifejezést a nagy globális változások korszakára korábban olyan politikusok használták, mint Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, George H. W. Bush volt amerikai elnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök.

A Daily Caller beszámolója szerint a találkozón Biden a februári munkanélküliségi rátát méltatta, és azt állította, hogy a gazdaság növekszik, de megjegyezte, hogy az infláció valós, és aggodalomra ad okot. Az elnök arról is beszélt, hogy az elektromos járművek alkatrészeit – például az akkumulátorokat és a félvezetőket – belföldön kell gyártani, mert ez ösztönözné a foglalkoztatás növekedését.

Bidennek a kerekasztal-beszélgetésen elhangzott teljes beszéde a Fehér Ház honlapján olvasható.

Ajánljuk még