logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zelenszkij komoly béketárgyalásokat sürgetett

Komoly béketárgyalásokat sürgetett szombat reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy Oroszország elkerülje a több nemzedékre kiható következményeket, miközben az orosz hadsereg azt állította, hogy több napi ostrom után behatolt Mariupol dél-ukrajnai kikötővárosba.

Az Ukrajna békéjére és biztonságára vonatkozó tárgyalások az egyetlen esély Oroszország számára arra, hogy csökkentse a saját hibái miatt okozott károkat” – jelentette ki Zelenszkij az éjszaka egy kihalt utcán felvett, a Facebookon közzétett videofelvételen.

Itt az ideje egyesülnünk. Itt az ideje tárgyalni. Itt az ideje helyreállítani Ukrajna területi épségét és igazságát” – mondta az államfő, aki szerint a tárgyalóasztalon vannak az ukrán javaslatok.

Ellenkező esetben Oroszország veszteségei akkorák lesznek, hogy több nemzedékre lesz szükség, míg talpra áll”– figyelmeztetett.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek pénteken a Krím bekebelezése évfordulója alkalmából a Luzsnyiki stadionban tartott beszéde kapcsán Zelenszkij megjegyezte: a stadion előtt álló százezer ember, az arénában lévő 95 ezerrel megfelel az Ukrajnába behatoló orosz katonák számának. „És most képzeljenek el hozzá 14 ezer holttestet az stadionban, a több tízezer sebesült és megcsonkított ember mellett” – mondta a videón az orosz veszteségekkel kapcsolatos ukrán becslésekre utalva.

Az ukrán főügyészség legfrissebb jelentése szerint száztizenkét gyermek halt meg Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta.

Az orosz hadsereg pénteken azt állította, hogy sikerült behatolnia a donyecki szakadárokkal az oldalán Mariupol belvárosába. Mariupol bevétele jelentős fordulatot hozna a háborúban, mivel lehetővé tenné az összeköttetést a 2014-ben bekebelezett Krím és a Donyec-medencei szakadár területek között.

Olekszij Kuleba, az ukrán fővárosban dolgozó segélymunkások vezetője szombat hajnalban közölte, hogy legalább 50 ezer polgári személyt evakuáltak a harci övezetekből Kijevtől északra és északnyugatra. A hatóságok folytatják a mentési munkálatokat a leginkább veszélyeztetett területeken.

Olejszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó arról beszélt, hogy szombat reggel harcok voltak az ukrán és az orosz erők között a dél-ukrajnai Herson melletti Csernobajevkában lévő repülőtérnél.

A kelet-ukrajnai Luhanszk megyében szombat reggel 8 órától humanitárius folyosót nyitnak a civilek kimenekítésére és élelmiszerszállítmányok bejuttatására – közölte Szerhij Hajdaj, a megyei közigazgatási hivatal vezetője.

A donyecki szakadárok megkezdték a Donyecktől nyugatra, a frontvonalon fekvő Marjinka település felszabadítását, ahonnan az ukrán erők Donyecket lövik – közölte az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság védelmi minisztériuma.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság elnöke utasította a bizottságot, hogy a Donyecki Népköztársasággal és a Luhanszki Népköztársasággal együttműködve indítsanak nyomozást az ukrán nacionalisták által békés lakosok sérelmére elkövetett legújabb bűncselekmények ügyében, azonosítsák és vonják büntetőjogi felelősségre az elkövetőket – olvasható szombat reggel a nyomozó bizottság honlapján.

Ajánljuk még