logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mély hallgatással nyugtázták a transznemű úszónő győzelmét

| Szerző: hirado.hu
Lia Thomas, a Pennsylvaniai Egyetem úszócsapatának tagja csütörtök este gyorsúszásban aratott győzelmet az Egyesült Államokban, ezzel pedig megnyerte az egyetemi országos úszóbajnokságot. A férfiizomzattal rendelkező amerikai transznemű sportoló rendre leiskolázza női úszótársait, és azzal hencegett a lapoknak, hogy milyen könnyű számára győzelmeket aratni a női mezőnyben.

 

Lia Thomas transznemű nő csütörtökön 500 yard (457 méter) gyorsúszásban megnyerte az egyetemi országos bajnokságot – adta hírül az ESPN amerikai televíziós csatorna. A férfiizomzattal rendelkező sportoló 1,75 másodperccel előzte meg a második helyezettet, 33,24 másodperces időt úszva.

A verseny előtt a sportolókat éljenezve köszöntötték a szurkolók, de állítólag Thomas bevonulásakor elcsendesedett a közönség. A Save Women’s Sports nevű szervezet alapítója, Beth Stelzer pedig egy transzparenst terített a korlátra, melyen a “Mentsük meg a női sportot” felirat állt. A szervezet azért küzd, hogy megőrizze a nemi alapú jogosultságot a női sportokra vonatkozóan.

A verseny során felváltva vezette a mezőnyt Brooke Forde, Erica Sullivan, Emma Weyant és Lia Thomas. A transznemű sportoló a táv utolsó szakaszában húzott el és nyerte meg első országos bajnokságát.

Thomas nem volt hajlandó részt venni az NCAA által előírt verseny utáni sajtótájékoztatón. A dobogón a béke jelét mutatta, az ESPA értesülései szerint azonban a közönség akkor is feltűnően csendben maradt, amikor kihirdették, hogy ő a bajnok.

Lia Thomasra decemberben figyeltek fel az Egyesült Államokban, amikor az Ohio állambeli Akronban megrendezett Zippy Invitational versenyen 200 és 500 méteres gyorsúszásban is országos csúcsot úszott, leiskolázva női úszótársait. Eredményeit számos kritika érte, de az amerikai elitsajtó igyekszik mindent eltussolni.

Kapcsolódó tartalom

A verseny délelőttjén a Save Women’s Sports és a Young Women for America nevű szervezet tiltakozott Thomas női kategóriába kerülése ellen.

„Nem nézhetjük tétlenül, hogy kiszorítsák a nőket” – mondta Annabelle Rutledge a Young Women for America országos igazgatója.

A Concerned Women for America nevű keresztény non-profit női jogalkotási bizottság panaszt nyújtott be a Pennsylvaniai Egyetem ellen, mert szerintük az intézmény megsérti a szabályokat azzal, hogy Thomast a női csapatban engedik versenyezni.

„Veszélyben van a női sportolók jövője és sérülnek egyenlő jogaik. Az igazságtalanságra válaszolva hivatalos polgári jogi panaszt nyújtottunk be az egyetem ellen”

– fogalmazott Penny Nance a Concerned Women for America elnök-vezérigazgatója.

Az esélyegyenlőség fogalmának átértelmezése miatt Thomas több csapattársa is felszólalt, ám csak névtelenül nyilatkoztak, mert – mint mondták – attól tartanak, hogy a transznemű aktivisták tönkreteszik az életüket a közösségi médiában ellenük intézett támadásokkal. A botrány legutóbbi etapjában pedig lemondott az amerikai úszók szövetségének (USA Swimming) egyik versenybírója, hogy így tiltakozzon Thomas versenyeztetése ellen. A Breitbart szerint a férfi versenyzőként korábban egyáltalán nem kiemelkedő, a női csapattársai által azonban „erőműnek” hívott

transzúszónő azzal hencegett a lapoknak, hogy milyen könnyű számára győzelmeket aratni a női mezőnyben.

 

Ajánljuk még