logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

7,4-es erősségű földrengés pusztított Japánban, többen meghaltak

Három ember meghalt, több mint 160-an megsérültek Japán északkeleti részén a szerda éjjeli, a Richter-skála szerint 7,4-es erősségű földrengésben.

A földmozgás az ország 12 prefektúráját sújtotta. A hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrára. Az érintett területeken működő atomerőművek biztonságos működését nem zavarta meg a földmozgás.

Kisida Fumio kormányfő elmondta, még négy halálesetet vizsgálnak, amely összefüggésben állhat a földrengéssel.

A Sinkanzen szuperexpressz vonalán kisiklott egy szerelvény Fukusima és Siroisi-Zao állomás között. A vonaton utazó 78 utas sértetlenül átvészelte a balesetet, de csütörtöktől egy szakaszon a szuperexpressz ideiglenesen nem közlekedik.

A földrengés fészke 57 kilométeres mélységben volt a Fukusimához közeli vizekben. Az elemi csapás az ország keleti és északkeleti részében áramkimaradásokat okozott, amelyek több mint 2,2 millió – ezen belül csak Tokióban 700 ezer – háztartást érintettek – közölte a TEPCO áramszolgáltató vállalat. A szolgáltatást azóta nagyrészt helyreállították.

Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A cunami több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

Ajánljuk még