logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Van, ahol már megszavazták az óraátállítás eltörlését

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai szenátus elfogadta a nyári időszámításra történő végleges átállást az Egyesült Államokban. A jogszabályt még a képviselőháznak és Joe Biden amerikai elnöknek is el kell fogadnia, ha azonban ez megtörténik, akkor jó eséllyel szó szerint új időszámítás kezdődhet az Európai Unióban is.

 

Kedden az amerikai szenátus egyhangúlag megszavazta, hogy 2023-tól bevezetésre kerüljön az Egyesült Államokban az állandó nyári időszámítás. Ha a jogszabály továbbjut a képviselőházhoz, majd Joe Biden elnökhöz, az amerikaiaknak többé nem kellene évente kétszer átállítaniuk az óráikat – számolt be róla a Vox.

A nyári időszámítás egész évre történő meghosszabbítása Európában is évről évre terítékre kerül. Az óraátállítás eltörlésének előnyei pedig szélesebb körűek, mint a időmérő eszközök machinálásával járó gondok elkerülése.

Mi történne, ha eltörölnénk az óraátállítást?

Jelenleg az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján a nyári időszámításra, október utolsó vasárnapján pedig a télire kell váltaniuk. Az óraátállítás eltörlése többször felvetődött az EU-ban, végül 2019-ben az Európai Parlament döntött arról, hogy két éven belül végleg eltörli. A döntést az uniós polgárok több mint 80 százaléka támogatta.

A döntési folyamat azonban a költségvetési tárgyalások nehézségei és a koronavírus-járvány miatt lelassult. Az Európai Unió 2024-re halasztotta a döntést. A jelenlegi álláspont szerint addigra minden országnak véglegesen be kell állnia a téli vagy nyári időszámításra. Ezután pedig több óraátállítás nem lesz.

Magyarországon 1980-ban vezették be újra az óraátállítást, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Ajánljuk még