logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Március 15. – Miniszterelnöki megbízott: a háború soha nem megoldás

A háború soha nem megoldás, az ukrajnai béke elérését pedig úgy tudja érdemben segíteni a közép-európai térség és Magyarország, ha ott a kiszámítható biztonság győzedelmeskedik - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, akinek beszédét Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos olvasta fel Pozsonyban, a helyi magyarok keddi megemlékezésén.

A Felvidéken tucatszám tartottak és tartanak megemlékezéseket a nemzeti ünnep alkalmából. A pozsonyi megemlékezés hagyományos helyszínén, a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál kedden délután több százan gyűltek össze, köztük a helyi magyar közösség politikai érdekképviseletének és Magyarország külképviseletének tagjai is.

A megemlékezésre írt beszédében Szili Katalin az ukrajnai háborúval összefüggésben szólt a béke mielőbbi elérésének és a stabilitás megteremtésének fontosságáról, illetve a szlovák-magyar kapcsolatokban elérendő további mérföldkövek jelentőségéről is.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a béke nem jelenti azt, hogy nincsenek konfliktusok, hanem azt, hogy azokat békés módon rendezzük. Leszögezte: a háború soha nem megoldás. „Bízunk abban, hogy a közép-európai térségben, valamennyi országban, köztük Magyarországon is a kiszámítható biztonság fog győzedelmeskedni. Csak így tudunk érdemben segítséget nyújtani a szomszédos Ukrajnának a mielőbbi béke elérésében” – mutatott rá.

Szili Katalin örömét fejezte ki, hogy Ukrajna európai uniós felvételét mind Szlovákia, mind Magyarország támogatja, és bízik benne, hogy a gyorsított eljárás megvalósulhat, és elhozza a biztonságot és stabilitást. Rávilágított: ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a kárpátaljai magyarság a szülőföldjén maradhasson és boldogulhasson, anyanyelvét szabadon használhassa, kisebbségi jogaival közösségként is élhessen.

A miniszterelnöki megbízott a beszédében szólt a Petőfi-szoborról is, amelyet a közösségi összefogás jelképének, az Esztergom és Párkány közötti Mária Valéria hídhoz hasonló sikertörténetnek nevezett. Utóbbi megépültét a felvidéki magyarság és a szlovák-magyar kapcsolatok olyan mérföldköveként jellemzett, amelyből kiindulva még többet kell elérni.

„További mérföldkövek várják, hogy elérjük őket közösen és a többségi nemzet támogatásával, segítő elfogadásával, méghozzá olyan fontosságúak, melyek meghatározzák a mindennapi életet, a profántól a szakrálisig, a gazdasági és társadalmi, alkotmányos és kollektív minőséget a magyar közösség tagjai számára” – idézte Szili Katalinnak a pozsonyi magyarokhoz írt beszédét Kalmár Ferenc.

Címlapfotó: Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa (Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még