logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jelentősen nőtt az Oroszországból kitiltott légitársaságok menetideje

| Szerző: hirado.hu
Az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta számos ország lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt. Oroszország az ellene hozott gazdasági intézkedésekre válaszul 36 ország számára tiltotta meg légterének használatát, amely a légi közlekedés menetidejének jelentős növekedését okozta.

Az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta világszerte számos ország támogatta az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, valamint vezetett be tilalmat orosz gépek berepülésére.

Oroszország az ellene bevezetett intézkedésekre válaszul, február 26-án lezárta légterét Bulgária, Csehország és Lengyelország légitársaságai, valamint az előbb említett országokban regisztrált légitársaságok előtt – közölte az orosz légiforgalmi hatóság.

Két nappal később Oroszország további 33 ország számára tiltotta meg az orosz légtér használatát. A listán szereplő országok között van Ausztria, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország és Magyarország is.

A szankciós politikának és ezáltal Oroszország válaszreakciójának köszönhetően a légi közlekedés utazási ideje jelentősen megnőtt, mivel a zárt orosz légteret a repülőgép-járatoknak ki kell kerülnie.

Az Air France társasággal Pekingből Párizsba látogatók az eddigi közel 12 órás menetidőn felül, plusz 6 órás menetidő növekedéssel számolhatnak, míg a Londonból Tokióba induló Japan Airlines járatán négy és fél órával lett hosszabb az út. Lassan telhet az idő a Finnair gépén is, ugyanis, aki Helsinkiből kíván Tokióba eljutni, annak 9 és fél óra helyett, 13 órát kell utaznia.

Nem elhanyagolható következmény az sem, hogy a menetidők növekedésével a repülőgépek üzemanyag-szükséglete is emelkedik, ami a környezetre is káros hatást gyakorolhat az elkövetkező időszakban.

Ajánljuk még