logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már nem vicces: a drámai benzinár-emelkedés előhozta az energetikai miniszter nevetgélős videóit

| Szerző: hirado.hu
Egyre több bírálat éri a közösségi médiában Jennifer Granholm amerikai energiaügyi minisztert több olyan eset miatt, amikor kinevette a folyamatosan emelkedő energiaárakkal kapcsolatos aggodalmakat.

Egy gallon benzin átlagára vasárnap 14 év óta először átlépte a 4 dollárt az Egyesült Államokban, az AAA Amerikai Autóklub szerint egy gallon benzin átlagára 4,38 dollár (ami egy literre vetítve nagyjából 400 forintot jelent), szemben a tavaly ugyanekkor mért 2,81 dollárral.

Benny Johnson politikai kommentátor egy, az energiaügyi miniszterről szóló kliphez ezt a kommentárt fűzte: „Biden energiaügyi minisztere májusban: Ha ön elektromos autót vezetne, ez nem érintené önt”. Granholm egy 2021-ben készült videójában nevetgélve magyarázta, hogy az elektromos autót vásárló amerikaiaknak nem kell aggódniuk a benzinárak miatt.

Egy másik videón Granholm egy televíziós interjúban látható. Miután megkérdezték tőle, mi a terve az Egyesült Államok olajkitermelésének növelésére, nevetve azt válaszolta, „ez nagyon vicces”.

Granholm tavaly egy benzin betiltását követelő zenei videóban is felbukkant.

Az AAA felmérése szerint az amerikaiak kétharmada szerint már a néhány hete elért 3,53 dollárt gallononkénti ár is túl drága volt. Akkor az autósok 59%-a azt mondta, ha az árak elérnék a 4 dolláros gallonos szintet, akkor változtatna vezetési szokásain, vagy az életmódján. Az akkori felmérés szerint ha az árak továbbra is felfele mennek és elérik az 5 dollárt gallononként, a megkérdezett autósok háromnegyede közölte, változtatnia kellene életmódján. Ez az ország nyugati részén már valóság, Kaliforniában például egy gallon normál benzin átlagára nagyjából már csak 30 centtel kevesebb, mint 6 dollár.

Biden válasza pofonegyszerű az áremelkedésre: Oroszország

A Biden-adminisztráció eddig nem volt hajlandó elkötelezni magát az Egyesült Államok olajtermelésének növelése mellett, hogy ezzel megállítsa a benzinárak növekedését, valamint elutasította a republikánusok, és az olajipari szakértők érveit is, miszerint a Biden hivatalba lépése után leállított Keystone XL gázvezeték újraindítása része a megoldásnak. Biden kedden egy riporternek, amikor a benzinárakról kérdezték, csak annyit mondott, „fel fog menni, Most nem sokat tehetünk. Oroszország a felelős”.

Csakhogy a benzinárak az Egyesült Államokban már jóval azelőtt emelkedtek, hogy Putyin elindította Oroszország invázióját Ukrajnában.

A Biden-adminisztráció 2021. november 23-án 50 millió hordó olajat szabadított fel a Nemzeti Stratégiai Tartalékból, hogy megpróbálja megfékezni az áremelkedést. Oroszország 2022. február 24-én kezdett háborút Ukrajna ellen.

Ajánljuk még