logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bulgária felajánlotta, hogy helyszínt biztosít egy ukrán–orosz csúcstalálkozónak

Rumen Radev bolgár elnök felajánlotta, hogy országa kész helyszínt biztosítani egy csúcstalálkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfőnek.

Úgy látjuk, hogy mindkét oldalon kezdik felismerni, a háború nem megoldás” – fogalmazott újságírók előtt Radev a bolgár–román határon tett látogatása alkalmával. A dpa hírügynökség szerint Románián keresztül eddig mintegy 30 ezer ukrán menekült Bulgáriába a február 24-én kitört ukrajnai háború elől.

A német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Bulgária jelenleg az Európai Unió és a NATO tagja, a hidegháború idején azonban Moszkva egyik legszorosabb szövetségeseként tartották számon.

Tavaly novemberben – a bulgáriai elnökválasztási kampány alatt – bekérették az ukrán külügyminisztériumba Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Radev egy televíziós vitában a Krím-félszigetet Oroszország részének nevezte, továbbá hatástalanoknak az Európai Unió Moszkva elleni szankcióit.

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtöki törökországi tárgyalása eredmény nélkül ért véget, felvetődött ugyanakkor a lehetősége egy Putyin–Zelenszkij-találkozónak – mutatott rá a dpa.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még