logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Akár 25 év börtön is járhat abortuszért egy új jogszabály értelmében

A guatemalai parlament helyi idő szerint kedden elfogadott egy törvényt, amely szerint akár 25 év börtönnel is büntethetik az abortuszt, és amely tiltja az azonos neműek házasságát, illetve a genderideológia iskolai oktatását.

A konzervatív Viva Párt által előterjesztett, az élet és a család védelméről szóló javaslatokat a törvényhozók döntő többsége támogatta, köztük Alejandro Giammattei guatemalai elnök szövetségesei. A jogszabály azt követően emelkedik törvényerőre, hogy nyilvánosságra hozzák a hivatalos közlönyben.

Az abortuszt eddig 5-től 10 évig terjedő börtönnel büntethették. A változtatások után ez 25 évre emelkedik. Kivételt csak az az eset képez, ha az anya élete veszélyben van.

A jogszabály azt is tiltja, hogy az iskolában a szexuális diverzitásról és a genderideológiáról oktassák a gyerekeket, illetve leszögezi, hogy a heteroszexuális az egyetlen normális nemi irányultság.

Aktivisták és politikusok bírálták a törvényt, amelyet a nemzetközi nőnapon fogadtak el.

Jordan Rodas emberi jogokért felelős ombudsman jelezte: megtámadja a jogszabályt, amely szerinte sérti az emberi jogokat, valamint több nemzetközi egyezményt, amelyet Guatemala is ratifikált.

Egyes törvényhozók azzal érveltek, hogy a törvény gyűlöletkeltő, homofób és igazságtalanul bünteti a nőket.

Ajánljuk még