logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szaúdiak és az emírségek Biden helyett Putyinnal tárgyalnak

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok arra próbálja rávenni Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségéket, hogy növeljék olajkitermelésüket, ezzel csökkentve a nyomást az olajpiacon, de úgy tűnik a két közel-keleti ország vezetői nem kíváncsiak Joe Biden elnökre és a diplomáciában szokatlan módon semmibe vették a megkeresést. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel azonban mindketten beszéltek.

Az ukrán válságról szóló percről percre közvetítésünket ide kattintva olvashatja.

Először, Jair Bolsonaro brazil elnök nem volt hajlandó elítélni az ukrajnai orosz inváziót. Ezután pedig India követte a példát – ahogy a Modi-kormány megpróbált egyensúlyt teremteni a Moszkvához fűződő történelmi kapcsolatai és a Washingtonnal való stratégiai partnersége között.

A Zerohedge a Wall Street Journalra hivatkozvamost arról számolt be, hogy az amerikai elnöknek nem sikerült telefonon kapcsolatot létesíteni a szaúdi koronaherceggel, bin-Szalmannal és az Egyesült Arab Emírség első emberével al-Nahján sejkkel. A diplomáciában is szokatlanul lépés elég nyilvánvaló üzenet az amerikai vezetésnek – írták.

Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia a két nagy olajtermelő, amely több millió hordóval képes lenne növelni kitermelését, amely megnyugtatná a piacot.

Az amerikai vezetés eközben kármentési üzemmódba kapcsolt. Február végén  Brett McGurk, a Nemzetbiztonsági Tanács közel-keleti koordinátora és Amos Hochstein, a Külügyminisztérium energiaügyi megbízottja Rijdába repült, hogy megpróbálják elsimítani a konfliktust.  McGurk pedig Abu Dhabiban találkozott Mohammed sejkkel is, hogy meghallgassa a húszi támadásokra adott amerikai válaszlépésekkel kapcsolatos csalódottságukat.

A két királyságot aggasztja az iráni atomalku újjáélesztése. Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Teherán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez. A Biden-adminisztráció azonban az enyhítés útjára lépett és a szankciók feloldását is kilátásba helyzete. Ez azzal is járna, hogy Irán visszatérhetne az olajpiacra.

A szaúdiak és az emírségek ugyanakkor mindeddig elutasították az amerikai kérést, ehelyett tartják magukat a korábban elfogadott OPEC kitermelési ütemtervhez. Mindkét ország egyeztet Oroszországgal a kvótákról és eközben a politikai kapcsolataik is javultak kőolaj kitermeléséről – írta a Zerohedge.

Szaúd-Arábia, a „pária állam”

Washington és a szaúdi trónörökös közötti viszálykodás egészen a 2020-as elnökválasztásig nyúlik vissza, amikor a demokrata jelölt azt ígérte, hogy „páriaként” kezeli a királyságot a Khashoggi gyilkosság után. Az ellenzéki újságírót 2018-ban az isztanbuli szaúdi konzulátuson kínozták, majd ölték meg. Abban nemzetközi egyetértés, hogy ez bin-Szalman koronaherceg parancsára történhetett meg.

A Fehér Ház demokrata vezetése élésen bírálta a szaúdiak hosszú jemeni akcióját is és még a királyságnak szánt fegyvereladásokat is visszavágták. A szaúdiak jelentik egyébként az egyik legnagyobb piacot az amerikai fegyverexportnak. Joe Biden elnök ráadásul levette a terrorista szervezetek listájáról a jemeni húszikat, felülvizsgálva elődje Donald Trump döntését.

Így úgy tűnik a két ország kapcsolata a közeljövőben sem javulhat. A fehér házi szóvivő hétfőn megerősítette, hogy Biden fenntartja véleményét a szaúdiakról.

A szaúdi koronaherceg pedig a tekintélyes Atlantic magazinnak úgy nyilatkozott, hogy nem érdekli, hogy Joe Biden esetleg félre értette őt. Az amerikai elnöknek nem kellett volna elidegenítenie a szaúdi vezetőket – mondta.

„Talán nem kéne páriának nevezni azt az országot, amelyik kisegíthetné az olajválságból”

– tette hozzá.

Címlapfotó: Moszkva, 2018. június 14. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) üdvözli Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceget a moszkvai Kremlben 2018. június 14-én, a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzésének napján. (MTI/EPA/Jurij Kadobnov)

Ajánljuk még