logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: Főkonzulátussá bővül az edinburghi magyar külképviselet, a londoni konzulátus új épületbe költözik

Magyarország főkonzulátussá bővíti külképviseletét a skóciai Edinburghben, a londoni konzulátus pedig új épületbe költözik – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a brit fővárosban.

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a V4-brit csúcstalálkozót követően közölte, hogy az intézkedés nyomán könnyebb lesz a kapcsolattartás a Skóciában élő magyarok számára az anyaországgal. A London szívében nyíló, mintegy 600 négyzetméteres konzuli irodában pedig emelt szintű szolgáltatások várják majd az „ügyes-bajos dolgaikat intéző” magyarokat.

Kiemelte, hogy Nagy-Britanniában három helyszínen, Londonban, Manchesterben és Edinburghben is szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson a magyar választópolgárok, akiket a négy évvel ezelőttihez képest „jelentős mértékben megemelt kapacitással” várnak, hogy minél kevesebbet kelljen sorba állniuk.

Növeljük a jelenlétünket, tekintettel az itt élő, tanuló, dolgozó magyarokra, illetve a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok egyre aktívabb mivoltára” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország és Nagy-Britannia között „erős stratégiai szövetség, sőt barátság van”,

a két ország számos kérdésben hasonló álláspontot képvisel, és rendkívül fontosnak tartja a nemzeti szuverenitást.

Szavai szerint a kétoldalú együttműködésből Magyarország sokat profitált az elmúlt időszakban. A brit cégek a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, s nagyjából hatvanezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, így nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság tavaly a válság ellenére is rekordévet zárhatott – mondta.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly ötmilliárd euró körül volt, és a magyar kivitel növekedése hozzájárult az elért exportrekordhoz. Végezetül pedig rámutatott, hogy fontos közös pont még az is, hogy mindkét ország nagymértékben támaszkodik az atomenergiára az energiellátás biztonsága érdekében.

Ajánljuk még