logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az UNHCR üdvözli, hogy Magyarország fogadja a menekülteket

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) üdvözli, hogy Magyarország határai nyitva állnak az Ukrajnából menekülők előtt – mondta Stephanie Woldenberg, az UNHCR közép-európai képviseletének vezetője kedden Beregsurányban, miután – Soltész Miklós államtitkár társaságában – meglátogatta az ottani segítőközpontot.

Stephanie Woldenberg fantasztikusnak nevezte, hogy az ezer lakosú határmenti falu közössége képes gondoskodni három-négyezer menekültről naponta.

Elmondta: keddre az Ukrajnából elmenekülők száma elérte a kétmilliót és lehetetlen megjósolni a helyzet további eszkalálódásának mértékét. Ha a krízis hosszabb ideig tart, az UNHCR minden eszközzel kész támogatni az Ukrajnával szomszédos országokat a menekültválság kezelésében – tette hozzá.

Az UNHCR készített egy regionális tervet a krízis kezelésére

– ismertette –, ebben nemcsak az Ukrajnával határos célországok segítése szerepel, hanem külön fókuszálnak az ukrajnai belső menekültválságra is.

Az UNHR kis létszámmal dolgozik ugyan a térségben, ám a krízis nyomán masszív támogatócsapatot állítottak össze vészhelyzetre szakosodott munkatársaik bevonásával – mondta Stephanie Woldenberg.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy kormány szerdára úgynevezett első ütemű javaslatot készít az ENSZ menekültügyi főbiztossága számára arról, hogy a szervezet miként tud segítséget nyújtani a segélyszervezeteknek és az érintett önkormányzatoknak.

Erre annál is inkább szükség van, mert már 200 ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és nincs vége a menekültáradatnak.

Ez egyben szükségessé teszi a krízis kezelése érdekében további uniós és egyéb nemzetközi források bevonását is – mondta.

Arról is szólt, hogy a magyar kormány a Híd Kárpátaljáért program keretében már hárommilliárd forinttal támogatta a menekültek ellátásában résztvevő hat karitatív szervezetet. Ugyanakkor a Hungary Helps program keretében a kormány tíz kamionnyi segélyszállítmányt indított útjára Kárpátaljára és a Kárpátokon túli ukrán településekre is – ismertette.

Ajánljuk még