logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szentszéki államtitkár az orosz külügyminiszterrel tárgyalt

Ferenc pápa aggodalmát tolmácsolta az Ukrajnában zajló háború miatt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár, aki telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – erősítette meg a szentszéki sajtóközpont kedden.

A vatikáni közlemény szerint Pietro Parolin megismételte a katolikus egyházfő vasárnap mondott szavait, mindenekelőtt a háború megállítására tett felhívását.

A szentszéki államtitkárságot vezető bíboros humanitárius folyosók biztosítását szorgalmazta a civilek és a mentésükben részt vevők számára, valamint azt, hogy „a fegyverek erőszakja helyébe a tárgyalás lépjen”.

Parolin bíboros ismételten hangsúlyozta, hogy a Szentszék rendelkezésre áll, és „mindent megtesz, hogy a béke szolgálatában álljon”.

A szentszéki államtitkár a Famiglia Cristiana című, olasz katolikus hetilapnak adott interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a párbeszéd helyett a háború, a pusztítás, a halál kerekedjen felül.

Parolin elmondta, hogy Ferenc pápa február 25-i látogatása Oroszország – a Vatikánhoz közeli – szentszéki nagykövetségén „szokatlan volt, és általános meglepetésnek számított, ugyanakkor nagyon jelentős volt (..), a pápa egyrészt ki akarta fejezni mély aggodalmát az Ukrajnában zajló történések miatt, másrészt személyesen akarta sürgetni a békét, elsősorban Oroszország felé”.

A bíboros hozzátette: amikor a Szentszék közvetítő szerepet ajánl fel, „nem saját érdekeit követi, és nem diktál feltételeket”. „Szívünkön viseljük, hogy Oroszország és Ukrajna komoly és konstruktív tárgyalást indítson a közös megoldás érdekében” – jelentette ki Pietro Parolin.

Ajánljuk még