logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb fővárosi ellátási és információs pontok nyíltak, a határnál jogsegély várja a menekülőket

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren új ellátási segítségpontot létesített, a fővárosi önkormányzat a Nyugati téren információs pontot nyitott, a határnál pedig már jogi segítség is várja az ukrajnai háború elől menekülőket.

Az ukrán válságról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja.

A Magyar Református Szeretetszolgálat az eddigi nyolc ellátási segítségpontja mellett március első hétvégéjétől már a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is várja az ukrajnai háború elől menekülőket.

A szeretetszolgálat MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelték: az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kitörése óta több tízezer menekülőnek nyújtottak segítséget. Munkatársaik és önkénteseik éjjel-nappal megtalálhatóak a Nyugati pályaudvaron és Záhonyban, valamint jelen vannak több határátkelőhelyen is.

A Magyar Református Szeretetszolgálat mostanáig 116 tonna többségében tartós élelmiszerből és higiénés termékekből álló adományt juttatott célba, 35 tonnányit közvetlenül Kárpátaljára vittek át

– tették hozzá.

Közölték: már több mint 2600 önkéntes csatlakozott szervezetükhöz, és március 7-én elindították a jobbadni.hu/ukrajna weboldalukat is, ahol friss információk mellett az aktuális adományszükségletekről is tájékoztatnak.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán jelentette be hétfőn, hogy a fővárosi önkormányzat információs pontot hozott létre a Nyugati téri aluljáróban, ahol az Ukrajnából érkező menekültek gyorsan aktuális és pontos információkhoz juthatnak így könnyítve helyzetükön és Budapesten töltött idejükön.

A főpolgármester jelezte:

elérhető a folyamatosan frissített többnyelvű honlapjuk, a help.budapest.hu, és azok a fővárosi segélyvonalak is, ahol szintén információhoz lehet jutni.

Ingyenes online jogklinikát készített a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek egy magyar jogi digitalizációs platform, a Legisly csapatának fejlesztése ingyenesen köti össze az önkéntes joghallgatókat és jogászokat a menekülőkkel.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben azt írták: az első napon közel százórányi önkéntes jogi segítségnyújtást gyűjtöttek össze, és további önkénteseket – elsősorban joghallgatókat és végzett jogászokat – keresnek, akik az előre összeállított joganyag tanulmányozása után okostelefonról, tabletről, vagy számítógépről online tudnak segíteni szabadidejükben.

A jogklinika a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet határon inneni és határon túli információs pontjain kezdi meg működését – tették hozzá.

Ajánljuk még